Архів
П’ятниця,
21 серпня 2020 року

№ 63 (19811)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Зелена аптека «Сільських вістей»

Лікувальні властивості кавунів

Оксана СКИТАЛІНСЬКА, дієтолог.

Кавуни дуже корисні як для дорослих, так і для дітей. Тому їх використовують не тільки як харч, а й для профілактики і лікування багатьох хвороб. При цьому вживають м’якоть, насіння і шкірку ягоди.

У М’ЯКОТІ цієї баштанної культури містяться до 12 відсотків глюкози, фруктози, сахарози, а також вітаміни В1, В2, В6, С і кислоти: фолієва, нікотинова, яблучна, лимонна. До її складу входять мінеральні солі калію, заліза, магнію, кальцію. Є в кавунах і багато пектинових речовин, необхідних для нормального функціонування людського організму. А кількість води сягає 90 відсотків.

Ці ягоди (а саме до них належить кавун) зазвичай їдять у свіжому вигляді. Вони справляють дуже добру сечогінну дію. Насамперед їх потрібно вживати людям із захворюваннями сечовивідної системи. М’якоть споживають при циститах, нефритах, за наявності піску і каменів у нирках і в сечовому міхурі. Кавун покращує травлення в організмі. Клітковина підсилює перистальтику кишківника, сприяє виведенню з організму зайвого холестерину, лікує хронічні гастрити. Застосовують його при хворобах серцево-судинної системи.

Корисні кавуни при гіпертонічній хворобі, атеросклерозі, коронарній недостатності, аритмії. Систематичне їх уживання поліпшує здоров’я хворих на подагру, покращує обмін речовин. Помічні вони при анемії, а також при захворюваннях печінки, гепатиті, при цукровому діабеті, головних болях та інших захворюваннях.

Насіння рослини — чудовий глистогінний засіб для профілактики паразитів.

М’якоть цієї баштанної культури зовнішньо застосовують при захворюваннях шкіри. З неї роблять примочки і прикладають до гнійних ран. А також використовують при дерматитах, псоріазі, екземі та інших шкірних хворобах. У косметології з м’якоті роблять маски, аплікації.

Вітамінів у плоді порівняно небагато, за винятком фолієвої кислоти (вітамін В9), яка бере участь у кровотворенні, перешкоджає жировій інфільтрації печінки, підтримує імунну систему, сприяючи нормальному утворенню і функціонуванню білих кров’яних тілець — лейкоцитів, а також відіграє важливу роль у вагітності — регулює формування нервових клітин ембріона, що вкрай важливо для його нормального розвитку. Тому кавун корисний усім із загальнозміцнювальною метою і просто незамінний вагітним і тим, хто планує незабаром мати дітей.

Як відомо, мало хто зупиняється на одній кавуновій скибочці. У результаті сечогінний ефект кавуна відомий усім. Особливо цю властивість слід узяти на замітку тим, хто хоче очистити свій організм. Так званий метод кавуново-водних поштовхів, коли людина щодня впродовж 4-5 днів з’їдає близько двох кілограмів кавуна натщесерце, можна в два прийоми (вранці і вдень), — чудовий спосіб поганяти пісок із нирок.

Кавун багатий на клітковину, яка сприяє звільненню застійної жовчі, виведенню зайвого холестерину, одного з головних винуватців так званої хвороби старості — атеросклерозу. А ще це одна з тих страв, яка підходить для розвантажувальних днів, котрі зазвичай практикують для поліпшення самопочуття і схуднення (способів декілька, вони об’єднуються за назвою «кавунова дієта»). Їх можна практикувати від двох разів на тиждень до одного на 10 днів. У розвантажувальний день потрібно з’їдати тільки 1,5-2 кілограми кавуна, розділивши цю дозу на п’ять прийомів. Варіант для тих, хто погано переносить голод, — їсти кавун уприкуску з чорним хлібом (він до того ж хороший абсорбент).

У народній медицині відомий спосіб лікування коліту — запалення товстого кишківника — з допомогою настою з кавунових шкірок. Для його приготування потрібно взяти 80-100 грамів сухих кавунових шкірок, залити 500 мл окропу і дати настоятися до охолодження. Приймати по 0,5 склянки 4-5 разів на день.

Але і в такої солодкої ягоди є свої протипоказання до вживання. Людям із загостреним станом ниркової і серцевої недостатності, цукровим діабетом і виразкою шлунка можна з’їдати не більше двох-трьох скибочок кавуна або варто взагалі вилучити його з раціону.

У плодах кавуна накопичуються азот, фосфор та інші хімічні речовини, які входять до складу мінеральних добрив. Якщо на розрізі кавуна в його м’якоті видно жовті ущільнені ділянки — це означає, що плід має в собі багато хімікатів. Уживати його не варто: навіть у здорових людей це може викликати отруєння, нудоту, пронос, шлунковий біль. Особливо небезпечно давати його дітям.

Ознаки стиглого кавуна — глухий звук при поплескуванні долонею і жовта пляма на боці. Зберігайте його в холодильнику. Якщо він не розрізаний, то може пролежати там до двох тижнів. А ось розрізаний краще з’їсти протягом доби. Не купуйте тріснутий кавун — швидко зіпсується. Якщо відчувається кислуватий присмак, вживати такий плід не можна, щоб не отруїтися.

Перевірити нітратність кавуна можна й самому: для цього шматочок м’якоті розтерти в склянці води. Якщо вона забарвилася в червоний колір — їсти такий екземпляр не варто. А коли ягода якісна і стигла — вода просто помутніє.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Відкликано посла
Читати
Мінус іще 140 тисяч чоловік
Читати
Позачергова сесія парламенту
Читати
У ПТУ можна вступати і в жовтні
Читати
А як же боржники?
Читати
Новий стратегічний аеропорт
Читати
Фільм про Донбас — серед номінантів
Читати
Зірка художника Iвана Марчука
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове