Архів
П’ятниця,
21 серпня 2020 року

№ 63 (19811)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Отакої!

Звідки 150 гривень?

Олена БЕГМА.

Із різних регіонів надходить інформація про випадки, коли банки почали блокувати переказ грошей через термінал з картки на картку однією особою іншій.

ПРИЧОМУ йдеться не лише про тисячі гривень, а навіть незначні суми — якихось півтори сотні або кількасот гривень. Зокрема, набула резонансу історія з киянином, рідний брат якого не зміг перевести йому 150 грн — держбанк зажадав підтвердження джерел походження цієї суми. Розблокувати операцію вийшло тільки після того, як чоловік надіслав у фінустанову свою декларацію про майновий стан.

У банку нові вимоги до грошових переказів пояснили законодавчими нормами. Мовляв, уже цього року в травні українці стали жити за новими правилами грошових переказів, спрямованими на запобігання відмиванню коштів. Тож для клієнтів банків, виконуючи закон, змінили правила поповнення карток. При цьому індивідуальний ліміт для фізичної особи може встановити сам банк, а суму для моніторингу банківська програма вибирає автоматично. Це робиться, зокрема, для того, аби виявляти нелегальну підприємницьку діяльність.

Фінансовий моніторинг здійснюється також щодо «незвичних операцій». Коли, скажімо, впродовж двох років власникові рахунка начислялася лише зарплата або соціальні виплати, аж раптом він отримав десять поспіль переказів.

Щоб підтвердити джерела доходу, можна показати банку декларацію майнового стану, якщо така є. Або ж декларацію про доходи, взяту з місця роботи чи в держорганах (органах соцзахисту, Пенсійному фонді). Одержавши документ, потрібно надіслати його у фінансову установу. А якщо власник рахунка не зможе надати такого підтвердження, то банківську операцію провести не вдасться.

Закон також передбачає упровадження в майбутньому норми, коли у банкоматах більше не буде змоги анонімно поповнити банківську карту або зробити переказ на суму до 5 тисяч гривень. Поки що ідентифікувати особу потрібно при проведенні однієї з цих операцій на суму понад 5 тисяч гривень.

До речі, в НБУ дослідили, що найчастіше українці користуються картками для оплати послуг і товарів у торговельних мережах. Відсоток таких операцій становить 49,5. Середній же переказ із картки на картку сьогодні дорівнює 1420 гривням.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Відкликано посла
Читати
Мінус іще 140 тисяч чоловік
Читати
Позачергова сесія парламенту
Читати
У ПТУ можна вступати і в жовтні
Читати
А як же боржники?
Читати
Новий стратегічний аеропорт
Читати
Фільм про Донбас — серед номінантів
Читати
Зірка художника Iвана Марчука
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове