Архів
П’ятниця,
21 серпня 2020 року

№ 63 (19811)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Втрата

Не стало Великого Українця

Колектив редакції газети «Сільські вісті».

МИНУЛОЇ середи, 19 серпня, у віці 101-го року помер президент Національної академії наук України Борис Патон — видатний вітчизняний науковець у царині зварювальних процесів, металургії і технології металів.

Народився Борис Євгенович 27 листопада 1918 року в Києві у сім’ї академіка Євгена Патона, пізніше директора Інституту електрозварювання, знаменитого мостобудівника. Син достойно продовжив справу батька, зробивши неоціненний внесок у подальший розвиток провідної галузі людської цивілізації.

Учений світового рівня, доктор технічних наук (1952), багаторічний президент НАН України (з 1962), перший в історії суверенної держави Герой України, Борис Патон — автор і співавтор понад 720 винаходів (500 іноземних патентів), більш як 1200 різноманітних публікацій, 20 наукових монографій.

Під час Другої світової війни молодий дослідник допомагав заводам колишнього СРСР у виробництві танків та іншої техніки, продовжуючи наукові експерименти.

У грандіозному творчому багажі Бориса Патона — провідна участь у першому досліді зварювання металів у космосі і розробці ракети Н1, яка призначалася для освоєння Місяця, створення інструментів для зварювання біологічної тканини при хірургічних операціях.

Будучи народним депутатом Верховних Рад СРСР і УРСР, президентом НАНУ, Борис Євгенович сприяв будівництву житла для співробітників академії, з його легкої руки у столиці України з’явилося Академмістечко.

Не можна не згадати принципової позиції вченого з приводу будівництва 3-го і 4-го реакторів Чорнобильської АЕС, він ніби передчував, чим уся ця безвідповідальна гігантоманія може скінчитися…

…Якось журналісти поцікавились у Бориса Патона, чого він навчивсь у свого знаменитого батька — Євгена Оскаровича. Видатний науковець відповів коротко: «Чого я навчивсь у свого батька? Того, що попереду має бути робота й інтерес до роботи, а не до набивання своїх кишень дзвінкими монетами. Людина повинна любити свою справу й віддаватися їй».

Під знаком цієї любові Великий Українець жив і творив.

Висловлюємо глибоке співчуття родині й усім, кому пощастило близько знати Бориса Євгеновича Патона.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Відкликано посла
Читати
Мінус іще 140 тисяч чоловік
Читати
Позачергова сесія парламенту
Читати
У ПТУ можна вступати і в жовтні
Читати
А як же боржники?
Читати
Новий стратегічний аеропорт
Читати
Фільм про Донбас — серед номінантів
Читати
Зірка художника Iвана Марчука
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове