Архів
П’ятниця,
21 серпня 2020 року

№ 63 (19811)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Освіта

Вступна кампанія: є нюанси

Олена КОЩЕНКО.

Із 13 серпня розпочався прийом електронних заяв для вступу до закладів вищої освіти, який триватиме по 22 серпня включно. Їх уже подано 320 тисяч. Цьогорічна кампанія має ряд особливостей для претендентів на бюджетне місце. Зокрема, впроваджено відкриті та закриті конкурсні пропозиції…

ПЕРЕДОВСІМ наголосимо на тому, що нинішнього літа можна подати не більше п’яти заяв на бюджет, але при цьому довільно вибирати кількість вишів і спеціальностей у них. Торік абітурієнти мали змогу подати до семи заяв на місця державного замовлення, але не більше ніж із чотирьох спеціальностей. На контракт, як і раніше, можна подавати скільки завгодно заяв.

Традиційно кожній із п’яти заяв на бюджетне місце вступник присвоює ступінь пріоритетності від 1 (найвищий) до 5 (найнижчий). Це потрібно, оскільки система «Вступ.ОСВІТА.UA» у підсумку автоматично «обирає» лише одне доступне бюджетне місце для вступника. Тому важливо заздалегідь доб­ре зважити свої шанси щодо вступу на бажану спеціальність.

Конкурс із розподілу бюджетних місць почнеться після 22 серпня. Але! Цього року вступне змагання відбуватиметься за двома, так би мовити, течіями-напрямками, оскільки бюджетні пропозиції закладів вищої освіти тепер можуть бути «відкритими» і «закритими». І між ними є суттєва відмінність.

Розподіл абітурієнтів за «відкритими» пропозиціями називається «адресне розміщення державного замовлення». Мова про розподіл бюджетних місць серед вступників із найвищими результатами ЗНО. Тут спрацьовує принцип конкуренції навчальних закладів за найкращого абітурієнта і, відповідно, за передбачені для навчального закладу бюджетні місця. Тобто чим більше «відмінників» захочуть навчатись у певному університеті, тим більше державного фінансування він одержить.

При цьому «відкрита» конкурсна пропозиція кожного закладу вищої освіти не має фіксованого обсягу місць державного замовлення. А якщо вона і може бути обмеженою, то тільки фізичною кількістю студентів, яких цей виш спроможний набрати на навчання на дану спеціальність.

Тоді як у «закритих» конкурсних пропозиціях число місць держзамовлення для закладу заздалегідь чітко визначене і надається вступникам із найкращими балами, які подали заяву саме до цього вишу конкретно на цю конкурсну пропозицію.

Тобто за «відкритими» пропозиціями бюджетне місце також надається вступникам із найвищими балами, але конкурс проводиться одночасно серед усіх вступників України і в усіх закладах вищої освіти за певною спеціальністю.

До відома: у 2020 році 84,6 тисячі першокурсників зможуть навчатися коштом держави на бакалавраті, зокрема 77,6 тисячі — на денній формі. Також у Міносвіти збільшили кількість бюджетних місць на дев’ять технічних та освітніх фахів. Насамперед ідеться про інформаційні технології, інженерію різних напрямів, виробництво та технології, хімічні, математичні й аграрні науки, електроніку та телекомунікації… Такий «бонус» абітурієнтам-2020 пояснюється дуже просто. Нинішнього року на 11% збільшилось і число випускників 11-х класів.

Втім, на ті спеціальності, з якими випускників забагато на ринку праці, фінансування скоротили, подекуди навіть істотно. Так, майже вдвічі зменшилось держзамовлення на підготовку фахівців для сфери обслуговування, на понад 30% — для царини журналістики, майже на чверть — для управління та адміністрування, а також на право.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Відкликано посла
Читати
Мінус іще 140 тисяч чоловік
Читати
Позачергова сесія парламенту
Читати
У ПТУ можна вступати і в жовтні
Читати
А як же боржники?
Читати
Новий стратегічний аеропорт
Читати
Фільм про Донбас — серед номінантів
Читати
Зірка художника Iвана Марчука
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове