Архів
П’ятниця,
21 серпня 2020 року

№ 63 (19811)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну

Хліб буде. А може, й рекорд

Устина Гречанюк.

ВИРОБНИЦТВО продукції сільського господарства в Україні у першому півріччі 2020-го скоротилося на 18,7% порівняно з таким же періодом минулого року. Про це йдеться у повідомленні Міністерства розвитку економіки, торгівлі й сільського господарства.

Водночас аналіз економічної активності в аграрному секторі свідчить, що ситуація упродовж січня-травня була не такою сумною — загальне скорочення становило 2%. А ось червень став майже катастрофічним: обсяги виробництва сільгосппродукції скоротилися на 40,6% в річному вимірі! Серед основних причин такого падіння у відомстві називають зменшення попиту на продукцію АПК на внутрішньому і зовнішньому ринках через карантин, а також — низьку врожайність більшості сільськогосподарських культур у порівнянні з минулим сезоном. Передусім ідеться про овочівництво. Зокрема, за даними Української плодоовочевої асоціації (УПОА), із лютого по червень держава зменшила експорт овочів, фруктів та ягід на 43%!

Утім, сьогодні експерти налаштовані оптимістично. На думку фахівців Української зернової асоціації (УЗА), хоч карантин і справді добряче попсував життя аграріям, у 2020/2021 маркетинговому році Україна може зібрати рекордний урожай зернових та олійних — 100 мільйонів тонн. А експорт збіжжя цих культур сягне 61 мільйона тонн. УЗА збільшила свій попередній прогноз на 3 мільйони тонн насамперед завдяки покращанню урожайних перспектив ячменю і кукурудзи. Остання взагалі цього року може дати і рекордний вал (38,9 мільйона тонн, за попереднього прогнозу 36,8 мільйона), і найбільший в історії України обсяг експорту (33 мільйони тонн). А це мало не на 3 мільйони тонн більше, ніж торік.

У середньостроковій перспективі, якщо не станеться природних катаклізмів, УЗА передбачає підвищення річного врожаю зернових і олійних в Україні навіть до рекордних 113 мільйонів тонн. За цих умов експорт може сягати 75 мільйонів тонн. Нагадаємо, торік в Україні зібрали 98,4 мільйона тонн збіжжя із зернових та олійних культур. Валовий експорт становив 62 мільйони тонн.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Відкликано посла
Читати
Мінус іще 140 тисяч чоловік
Читати
Позачергова сесія парламенту
Читати
У ПТУ можна вступати і в жовтні
Читати
А як же боржники?
Читати
Новий стратегічний аеропорт
Читати
Фільм про Донбас — серед номінантів
Читати
Зірка художника Iвана Марчука
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове