Архів
П’ятниця,
21 серпня 2020 року

№ 63 (19811)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Борітеся — поборете

Кіборг проти нардепа

Михайло ГУБАШ.

«Не потрібно боятися боротись за своє чесне ім’я, за свою гідність, навіть якщо перед тобою народний депутат або високопосадовець».

ТАКИМИ словами прокоментував ветеран АТО «кіборг» Олег Гервас із Умані результати його дворічного протистояння у судах із обраним на Черкащині нардепом-мажоритарником (група «За майбутнє») Антоном Яценком.

У червні 2018-го у соцмережі «Фейсбук» цей нардеп звинуватив захисника Донецького аеропорту у вбивствах мирних громадян і мародерстві. Крім того, він заявив, що проти О. Герваса вже нібито «розслідується низка кримінальних справ — рекет, розбій і навіть зґвалтування».

«Ця заява, — пояснив ветеран-«кіборг», — образила не лише мене, а й багатьох учасників бойових дій на сході, особливо ж моїх побратимів — захисників ДАПу. Тому я подав позовну заяву до суду про захист честі і гідності».

Ветерана можна зрозуміти, адже він у 2014—2015 роках служив у 90-му батальйоні аеромобільних військ, героїчно захищаючи країну від підступного агресора і сепаратистів. «Пишаюся, що пощастило воювати разом зі справжніми патріотами нашої Батьківщини», — каже він.

Там, неподалік метеовежі донецького летовища, дістав поранення. Ось як згадує ту прикру подію: «День був святковий — 6 грудня, річниця Збройних сил України, і ворог гатив по нас щосили. Прилетіла й «моя» міна. Зазнав контузії, осколками посікло тіло».

Після лікування в госпіталях Дніпра і Києва повернувся до батальйону для продовження служби і демобілізувався у вересні 2015-го. А незадовго до цього — у липні — був нагороджений орденом «За мужність» III ступеня: «За особисту мужність і високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету і територіальної цілісності України», — записано у відповідному указі президента країни.

…Судові тяжби тривали довго, розгляд справи затягувався, засідання з різних причин переносилися. Та ветеран війни духу не втрачав: «Я знав, що на моєму боці правда. На моєму боці хлопці з нашого 90-го окремого аеромобільного батальйону — свідки тих оборонних боїв в аеропорту. Скажіть, будь ласка, де там було місце насиллю над мирними жителями і мародерству? Я надав суду всі довідкові документи про відсутність судимості й порушення проти мене кримінальних справ. Проте Яценко не надав суду жодного документального доказу тим брудним словам, які адресував мені».

Нарешті у січні 2020-го Печерський районний суд Києва зобов’язав нардепа Антона Яценка спростувати неправдиву інформацію щодо ветерана російсько-української війни Олега Герваса і відшкодувати «кіборгу» п’ять тисяч гривень моральної шкоди.

Втім, із такою ухвалою Феміди високопоставлений наклепник не погодився і подав апеляцію. Її розгляд зайняв іще пів року. Наприкінці липня Київський апеляційний суд ухвалив рішення залишити вердикт суду першої інстанції без змін і дав 30 днів на касацію.

Незважаючи на те що судова «епопея» може тривати й далі, Олег Гервас уважає, що вже домігся перемоги: «У будь-якому разі я виграв уже дві інстанції, і це чудовий результат. Справедливий. Нардеп не хотів попросити вибачення за наклеп — отримав… Напевно, справді Бог був за мною і за хлопцями, які мені допомагали. І, виявилося, є справедливий суд».

У нещодавньому інтерв’ю одному з інтернет-видань він зазначив: «Можливо, моя історія стане комусь корисною, адже не таємниця, що дехто ледь не за правило вважає образити або принизити бійців, що пройшли крізь горнило війни».

P.S. Готуючи матеріал, автор цих рядків ознайомився з, так би мовити, «портретом» нардепа-«ексрегіонала». Його «обліко морале», який вимальовується з розміщеної у різних медіа інформації, — «ще той», тобто тавра ніде ставити. Але не уподібнюймося цьому одіозному фігуранту, оцінку його ганебним словам і діям — як моральну, так і кримінальну — нехай дають суд і його виборці, які довірили такій людині представляти їхні інтереси у найвищому законодавчому органі країни.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Відкликано посла
Читати
Мінус іще 140 тисяч чоловік
Читати
Позачергова сесія парламенту
Читати
У ПТУ можна вступати і в жовтні
Читати
А як же боржники?
Читати
Новий стратегічний аеропорт
Читати
Фільм про Донбас — серед номінантів
Читати
Зірка художника Iвана Марчука
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове