Архів
П’ятниця,
21 серпня 2020 року

№ 63 (19811)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник

Соняшник

Наш куточок для синів і дочок

Куточок підготувала Олена КОЩЕНКО.
Малювали Олексій Кохан і Світлана УРБАНСЬКА.


Версія для друку          До списку статтей
  • Відповідає «Соняшник»

Де на планеті найспекотніше?

Людство систематично спостерігає за погодою ось уже 177 років. Проте вчені визнають температурні рекорди лише за останнє століття, коли з’явились точні та надійні метрологічні прилади.

Отже, найспекотніше місце на Землі — в Африці, на півночі континенту, в Лівії. 13—15 вересня 1922 року розташоване у менш ніж година їзди від Середземного моря і поблизу пустелі місто Ель-Азізія пережило свої найгарячіші дні. Вдень стовпчик термометра у тіні не опускався нижче 57,8 градуса за Цельсієм. Цей рекорд високої температури на планеті досі не побито.

Каліфорнійська пустеля з назвою Долина Смерті займає друге місце за найвищою температурою на поверхні нашої планети. Буквально днями національна метрологічна служба США зафіксувала рекорд температури повітря вдень у тіні за останні 100 років: 54,4 градуса за Цельсієм. Уже котрий тиждень там утримується температура 50 градусів. Через це у штаті почалися проблеми з постачанням електроенергії, оскільки багато станцій виробляють електрику з допомогою сонячних панелей. А вони, виявляється, не витримують такої спеки!

Азія не набагато поступається Африці щодо спекотності. У червні 2010-го у пустелі Мітраба, що у Кувейті, метрологічні прилади зафіксували температуру повітря у тіні +55ОC.

До того ж до місць із екстремально високою температурою повітря у тіні можна віднести покинуте селище Даллол в Ефіопії (це дуже засолена вулканічна місцевість із кислотними джерелами), пустелю Деште-Лут (Іран), населений пункт Тірат-Цві (Ізраїль), міста Томбукту (Малі) і Кебілі (Туніс), оазис Гадамес (Лівія), а також місто Бендер-Махшехр (Іран). Улітку там рідко буває менш як 45 градусів у тіні.

Тим часом на нашому континенті, розташованому у Північній півкулі, всі температурні рекорди літньої спеки ось уже пів століття б’є Греція. Зокрема, 10 липня 1977 року у місті Афіни була зафіксована температура +48ОC. Щоправда, зовсім не набагато за спекою та задухою відстають від неї Іспанія та Португалія, а віднедавна й південь Франції…

До речі, чи замислювалися ви коли-небудь над тим, яку температуру повітря загалом можна вважати комфортною для життя? Такою, щоб ми не знемагали від спеки, але водночас і не мерзли? На думку вчених, існує так званий тепловий баланс, коли кількість вироблюваного організмом тепла обов’язково має бути рівна кількості, що поглинається зовнішнім середовищем. У літню пору року оптимальною температурою повітря для людини в легкому одязі вважається +20 ...+ 22О.

Крім цього, слід зазначити і той факт, що теплопровідність вологого повітря вища, ніж сухого. А значить, чим вища вологість, тим важче організм переносить високу температуру, що істотно погіршує самопочуття людей, котрі перебувають у цій місцевості.

Версія для друку          До списку статтей
  • Криптограма

Добери ключі

Цифри треба замінити буквами, щоб утворилися слова, які складуть повчальне прислів’я. При цьому кожній цифрі відповідає певна буква. Слова-підказки — нижче.

 

Загадки

Що від самого народження в людини завжди тільки збільшується і ніколи не зменшується?

* * *

Зуби є, а за обіднім столом не жує, зате жувати іншим дає.

* * *

Що то за природне явище: без леза і без зуба розтина міцного дуба?

* * *

На грядці всілася зелена пані: сімдесят одежинок і всі без застібок.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове