Архів
П’ятниця,
21 серпня 2020 року

№ 63 (19811)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник

Наша пошта

Добірку підготувала
Валентина ЮРЧИШИНА.

Версія для друку          До списку статтей

Вшанували пам’ять Героя праці

Ростислав В’ЯЗОВЕЦЬКИЙ.

Хмельницька область.

На фото Володимира Матусяка: (зліва направо) Микола і Лариса Целехи, лідер надзбручанських ветеранів ОТГ Олексій Довгалюк, голова товариства ветеранів Волочиського району Володимир Калинюк.

ГЕОРГІЙ Феофанович Целех близько трьох десятків років очолював колгосп «Червона зірка», який разом із однодумцями перетворив на господарство високої культури землеробства із розвиненим тваринництвом.

Тоді, у 1960-ті, Надзбручанська нива сіл Копачівка, Лозова, Мислова Волочиського району Хмельниччини видавала до шести тонн пшениці, понад 50 т цукрових буряків, і спецгосп виробляв на 100 гектарах сільгоспугідь майже 200 центнерів яловичини. Виробничі показники материлізувалися у фінансове зміцнення господарства і заможне життя селян, яких трудилося понад 1,3 тисячі осіб. А головне, широко розвивалася соціальна сфера. Старожили досі згадують, що Георгій Целех відбудував Волочиськ і навколишні села. Коштом колгоспу було споруджено п’ятиповерховий житловий будинок, дитячий садок «Орлятко» на 140 місць, посаджено парк-сад площею чотири гектари, закладено дві нові вулиці з 24 будинками котеджного типу, а у населених пунктах виросли двоповерхова школа, клуби, заклади торгівлі, оновилися вулиці, шляхи, зводилися потужні виробничі об’єкти. Успіхи колгоспу тричі демонструвалися на Всесоюзній сільськогосподарській виставці.

Нещодавно виповнилося 100 років від дня народження Героя Соціалістичної Праці, талановитого аграрія Георгія Феофановича Целеха. З цієї нагоди на фасаді будинку культури в селі Копачівка відбулось урочисте відкриття меморіальної дошки видатному землякові. Учасники зібрання висловили теплі слова на адресу мудрого господарника, заслухавши у виконанні сільських аматорів сцени патріотичні пісні про рідне село. Про порядність і скромність свого батька повідав син Микола Георгійович. Зокрема, зазначив, що той завжди жив по совісті і навіть, коли двічі випала можливість позачергового отримання житла, відмовився на користь родин, яким, як вважав, воно було необхідніше.

Земляки також поклали квіти до могили Г. Ф. Целеха і ознайомилися з експонатами про його плідну діяльність у Волочиському історико-етнографічному музеї.

Версія для друку          До списку статтей

З роси й води

З глибокою повагою правління громадської спілки «Полтавське товариство сільського господарства».

ДНЯМИ Семенові Свиридоновичу Антонцю — Герою України — виповнилося 85. Дорогий друже, ви пройшли величезні випробування у цьому буремному житті, але завдяки працелюбності, оптимізму, над­звичайним організаторським здібностям, любові до людини, до землі стали легендою не лише в нашій країні, а й в усьому світі, відмовившись від тотальної хімізації.

Ваші багаторічні науково-практичні дослідження, запровадження органічного виробництва сільськогосподарської продукції, турбота про те, щоб земля вічно залишалась багатою, родючою, служать нам і стануть точкою опори для майбутніх поколінь. Ви робите все можливе, щоб у суспільстві дивилися на землю не просто як на ґрунт, а як на живий організм. Ви є яскравим прикладом і уособленням бережливого, шанобливого ставлення до землі, ви дбаєте про майбутній добробут нашої держави, який можливий лише завдяки таким самовідданим професіоналам.

Зичимо вам, дорогий Семене Свиридоновичу, здоров’я, наснаги і довгих літ життя. Хай у мирі й достатку процвітає ПП «Агроекологія», як взірець утілення сучасних агротехнологій заради розвою нашої рідної України.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове