Архів
Вівторок,
18 серпня 2020 року

№ 62 (19810)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Рівненщина

Щоб не сталося біди

Олег ГРИГОРЕНКО.

АМІАЧНА селітра — один із основних видів продукції підприємства «Рівнеазот». Її тут виготовляють і зберігають на відкритих майданчиках та в цехах, отож хімзавод має свій регламент стосовно заходів безпеки. Втім, після масштабного вибуху міндобрив у бейрутському порту, який зруйнував пів міста і забрав понад дві сотні життів, за вказівкою уряду на підприємстві розпочали позапланову перевірку з участю Державної служби з надзвичайних ситуацій, регіональних управлінь Держпраці та Національної поліції. Про її результати стане відомо наприкінці серпня.

Відновлюють роботу інклюзивні центри

У МІРУ послаблення карантинних обмежень у краї вже відновили роботу 29 інклюзивно-ресурсних центрів. Серед них і корецький, під патронатом якого перебуває сім тисяч дітей із особливими потребами. За рік роботи, відколи установа взагалі відкрилася, фахівці центру оцінили стан здоров’я вихованців і склали рекомендації стосовно їхнього навчання, що найбільше підійде для дітей, — навчання з педагогічним супроводом або ж індивідуальне. Тут працюють, зокрема, реабілітолог, психологи, логопед.

Водночас, за словами директорки ІРЦ Ніни Дець, у центрі використовують різні форми соціалізації дітей. Для них організовують свята, вистави, тренінги з опанування різних життєвих навичок, показують театралізовані вистави, навіть проводять гастрономічні майстер-класи — вчать випікати піцу. А батьки тим часом при ІРЦ створили свій власний клуб «Світ особливих дітей очима батьків». Тут обговорюють проблеми навчання дітей і спільно з фахівцями центру шукають вихід зі складних ситуацій.

Вибори наближаються

ЦЕНТРАЛЬНА виборча комісія призначила на 25 жовтня 2020 року перші вибори депутатів сільських, селищних, міських рад територіальних громад і їх голів у 64 громадах Рівненщини. Найбільша кількість територіальних громад, де вибори відбуватимуться вперше, у Рівненському районі — 26, найменша — у Вараському, всього вісім.

Нагадаємо, у регіоні замість 16 утворено чотири райони — Вараський, Дубенський, Рівненський і Сарненський. Така ж кількість буде й райдержадміністрацій. Проте поки що є проблема з адміністративним поділом. «Щоб перейти до чотирьох районів, передбачених територіальною реформою, —— пояснив заступник голови ОДА Ігор Тимошенко, — необхідно прийняти зміни до законів України, які дали б змогу Кабінету Міністрів ліквідувати старі РДА, утворити нові і призначити нових керівників за відповідною процедурою. Маємо стислий календарний план, щоб реалізувати реформу на місцях. Розуміємо, що 25 жовтня може бути так, що місцеві вибори відбудуться у зовсім іншому форматі.

Кольорові карантинні зони

ВІДУЧОРА, 17 серпня, Рівненщину поділили на кольорові карантинні зони: червону (означає найвищий рівень поширення коронавірусної інфекції), помаранчеву, жовту і зелену, за якої санітарні обмеження найменші. Дані поновлюватимуться кожні 14 днів і публікуватимуться.

Отже, серед населених пунктів краю до червоної зони віднесено місто Дубно, Костопільський і Рівненський райони, до помаранчевої — місто Острог, Гощанський і Здолбунівський райони, до жовтої — міста Рівне і Вараш, Березнівський, Володимирецький, Демидівський, Дубенський, Зарічненський, Корецький, Млинівський, Острозький, Радивилівський, Рокитнівський і Сарненський райони. Решту ж визнано такими, де найліпша ситуація з приборканням коронавірусної інфекції серед населення.

Нарешті відремонтували

У РОКИТНІВСЬКОМУ районі відремонтували дорогу місцевого значення Рокитне — Дерть. Її глибокі вибоїни давно вже стали притчею во язиціх у краян, адже тут дуже пожвавлений рух. Місцеві жителі сіл Буда і Дерть їздять нею на роботу у райцентр, а діти під час навчального року добираються до школи. Автошлях веде до міжнародної траси М-07. Ще дорога інтенсивно задіяна у логістиці сільгоспвиробників району…

Реконструкція понад трьох кілометрів автосмуги тривала місяць. До кінця року в області планують оновити 73 км місцевих доріг.

Амбулаторія готова приймати пацієнтів

У СЕЛІ Користь, що у Корецькому районі, відчинила двері для пацієнтів лікарська амбулаторія. А це — 3200 людей із шести навколишніх населених пунктів. Її старе приміщення за півроку повністю реконструювали, оновили ззовні та всередині. Будівельники утеплили фасад, замінили вікна і двері, перекрили дах. Також оновили сантехнічні, електричні мережі. Згодом сюди завезли нові меблі та обладнання… Спочатку людей лікуватиме один сімейний лікар, а в перспективі — два. Тут функціонують фізкабінет, аптечний пункт, клінічна лабораторія.

Наразі в регіоні будується ще 28 сільських амбулаторій. Роботи ведуться у рамках проєкту «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей». Партнером виступає Міжнародний банк реконструкції та розвитку.

Буде своя школа мистецтв

МАЛЕНЬКІ та дорослі мешканці сіл Великий Житин, Малий Житин і Бармаки Рівненського району зможуть навчатися мистецтву ближче до свого дому, адже у Великому Житині відкрили філію комунального закладу «Школа мистецтв» Шпанівської сільської ради. Її вихованці під керівництвом фахових педагогів-наставників навчатимуться тут грі на фортепіано, скрипці, бандурі, акордеоні та народних інструментах. Опановуватимуть музичне мистецтво учні, котрих у школу записалося вже півсотні, у чотирьох класах, які власними силами ремонтували викладачі.

Частину інструментів було придбано коштом Шпанівської ОТГ. Проте цього було замало. Тож на початку червня ентузіасти оголосили серед краян благодійну акцію «Подаруй музичній школі інструмент». «Нам подарували дуже багато акордеонів, баянів, два фортепіано і народні інструменти: домри, балалайки, цілий оркестр і барабанну установку», — розповіла директорка школи мистецтв Лариса Яцкова.

Атакує метелик

ВІДРАЗУ у трьох районах Рівненщини, Гощанському, Здолбунівському і Сарненському, запровадили ще й фітосанітарний карантин — через американського білого метелика. Ця ненажерлива комаха пошкоджує понад 300 видів різних рослин. Її найулюбленішими культурами є шовковиця, бузина, вишня, груша, виноград, волоський горіх, слива, хміль, яблуня.

Спеціалістами управління фітосанітарної безпеки Держпродспоживслужби в Рівненській області відзначено численний літ дорослих комах другого покоління. Як пояснюють фахівці, якраз останнє найчисленніше і завдає значно більшої шкоди.

«Для вдалого знищення цього небезпечного шкідника громадянам необхідно не бути байдужими до стану навколишніх насаджень і самостійно намагатись боротись з його розповсюдженням», — закликали у Держпродспоживслужбі. Зокрема, слід регулярно і ретельно обстежувати крони дерев у своєму саду, щоб не проґавити появу перших павутинних гнізд гусениць. Їх необхідно зрізувати і спалювати разом із гусеницями. Восени треба згребти і знищити рослинні рештки під деревами, очистити кору дерев, перекопати пристовбурні кола відповідно до проєкцій крон дерев

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
«Укрзалізниця» скасовує зупинки
Читати
МЗС зробило заяву
Читати
Масштабні військові навчання
Читати
Домовленості втратили актуальність
Читати
Кого шукають роботодавці
Читати
Тиждень на тиждень не схожий
Читати
Відновили авіасполучення
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове