Архів
Вівторок,
18 серпня 2020 року

№ 62 (19810)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • З приводу

Таки да!

Руслана ЗІНЧЕНКО.

ЯК ПОВІДОМЛЯЛА наша газета, 14 липня учасники міжвідомчої наради у Міністерстві закордонних справ України дійшли спільної думки, що прибуття десятків тисяч паломників-хасидів до міста Умань Черкаської області для святкування іудейського свята Рош ха-Шана (цього року воно припадає на 19—20 вересня) у традиційному форматі поточного року є неможливим через пандемію COVID-19. Це рішення підтримав мер Умані Олександр Цебрій, котрий висловив побоювання, що приїзд великої кількості людей із різних країн може спричинити спалах коронавірусу в місті. За його словами, і переважна більшість уманчан (українців, наголосив мер) виступають за відміну цьогорічного паломництва. Ізраїльська влада поставилась до скасування паломництва «із розумінням» і закликала своїх громадян не їхати у вересні на могилу цадика Нахмана.

Проте на початку серпня провідне ізраїльське видання Тimes of Іsrael повідомило, що головний рабин України Яків Дов Блайх заявив, що український уряд дозволив принаймні п’яти тисячам осіб відвідати Умань на свято Рош ха-Шана і «ця цифра може бути збільшена до восьми тисяч». На тлі різкого збільшення захворюваності на COVID-19 у країні та посилення карантину у деяких регіонах таке рішення української влади викликало щонайменше подив. Окрім того, ситуація із захворюванням на коронавірус в Ізраїлі також дуже складна, країна перебуває в «червоній» зоні за показником інфікованих COVID-19. То як можна дозволити в’їзд до України кільком тисячам громадян цієї держави?

На публікацію у Тimes of Іsrael досить різко відреагувало і міністерство охорони здоров’я Ізраїлю. Воно закликало українську владу не допустити поширення коронавірусу. «Наша професійна позиція полягає в тому, що не слід дозволяти таке зібрання людей. Єдиний спосіб зупинити це — українські органи влади мають вжити належних заходів», —— наголосив директор департаменту з міжнародних відносин МОЗ Ізраїлю Ашер Шальмон.

МЗС України поквапилось спростувати слова Якова Дов Блайха, повідомивши, що «уряд України не ухвалював жодного рішення про надання дозволу на паломництво хасидів до Умані».

А втім, важко повірити в те, що головний рабин України зробив свою заяву, як кажуть, на рівному місці. Тим паче що одразу після оприлюднення вищезгаданого рішення міжвідомчої наради Об’єднана єврейська громада України оголосила, що цей документ зовсім не означає скасування паломництва. Тобто зрозуміло, що розпочалися активні переговори з цього питання і зовсім не обов’язково, що на офіційному рівні.

Підтвердженням цього стала остання заява міністра Кабінету Міністрів України Олега Немчінова про те, що одним із ключових питань на останньому засіданні Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій було обговорення… масового паломництва хасидів до міста Умань Черкаської області для святкування Рош ха-Шана. За його словами, цього року таки очікується від п’яти тисяч до 10 тис. віруючих хасидів. А як же заява МЗС, що уряд не давав згоди на прибуття паломників? Таки заплутались.

Але чому дивуватися, якщо у липні попри складну ситуацію з коронавірусом в Ізраїлі та заборону проведення масових заходів в Україні до Ужгорода чартерним рейсом прибув літак із хасидами, які відвідали могилу одного зі своїх духовних лідерів у Буштині Тячівського району.

Тож ідеться до того, що, незважаючи на думку жителів Умані та небезпеку спалаху у місті коронавірусної інфекції, гучне святкування єврейського нового року таки відбудеться. В обіцянки про те, що паломників примусять дотримуватись карантинних заходів, можуть повірити лише ті, хто не знає, як поводяться і що дозволяють собі хасиди в Україні. Чи, може, до кожного з них приставлять правоохоронця, котрий буде за ними ще й прибирати?

Не можна не замислитись і про таке. Держава Ізраїль офіційно закликала хасидів не їхати до Умані. Якщо в Україні вони масово захворіють на коронавірус, що заважатиме ізраїльській владі заборонити їм повернутися на батьківщину, допоки не одужають? Тим більше, ні для кого не секрет, що в Ізраїлі не надто прихильно ставляться до представників цієї течії в іудаїзмі. Тоді ними опікуватися і лікувати доведеться Україні? Нам би зі своїми хворими впоратись…

У зв’язку з цим варто нагадати, що цього року християнські церкви (крім УПЦ Московського патріархату) і мусульмани в Україні задля безпеки своїх вірян та інших людей відмовились від велелюдних святкувань Пасхи й Ураза-байраму.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
«Укрзалізниця» скасовує зупинки
Читати
МЗС зробило заяву
Читати
Масштабні військові навчання
Читати
Домовленості втратили актуальність
Читати
Кого шукають роботодавці
Читати
Тиждень на тиждень не схожий
Читати
Відновили авіасполучення
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове