Архів
Вівторок,
18 серпня 2020 року

№ 62 (19810)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Соціальна панорама

Субсидії без терміну давності

Олена КОЩЕНКО.

ДЕРЖАВА виплачує громадянам субсидії, пільги, але може затребувати й їх повернення. Якщо з’ясується, що вони були призначені неправомірно. Як повідомили у Міністерстві соціальної політики, восени на родини українців, субсидіантів і пільговиків чекають масштабні перевірки їхнього матеріального благополуччя. Мета інспекції — «залишити соціальні виплати лише тим громадянам, які справді їх потребують». Це означає, що уряд знову взяв курс на скорочення числа субсидіантів і пільговиків.

Як відомо, торік уже проводилася вибіркова перевірка правомірності надання соціальної допомоги, але тільки одного її виду — виплат малозабезпеченим сім’ям. З’ясувалося, що громадяни незаконно отримали таких виплат на майже 35 мільйонів гривень. Поки що лише половину цієї суми за рішенням судів повернено до бюджету. Найчастіше приводом для позбавлення виплат ставали незадекларовані нерухомість чи купівля автомобіля або ж людина заявляла, що вона безробітна, а насправді працювала і мала дохід.

Чиясь покинута кровинка

УПРОДОВЖ минулого року в акушерських стаціонарах батьки відмовились від 326 новонароджених синів і дочок — написали офіційну відмову. Про це повідомили у пресслужбі Міністерства охорони здоров’я. Зазначається, що 2019 року в Україні показник відмов від дітей становить 1,11 дитини на тисячу народжених. Найбільше немовлят покинули в Дніпропетровській області — 46, місті Київ — 43 і на Одещині — 36. Тим часом найвищий показник покинутих немовлят за останні 16 років був в Україні 2004-го — тоді відмовились від 1549 дітей.

Нинішній рік, на жаль, теж обіцяє видатись «урожайним» на покинутих батьками новонароджених. Таких уже майже 800. Ось і днями в Івано-Франківську біля дитячої лікарні покинули немовля. На щастя, чимало подружжів висловило бажання його усиновити.

Менше середньої зарплати

СЕРЕДНЯ зарплата в Україні — 11 579 гривень. Тим часом у регіонах цей показник різниться. Так, найбільш «хлібною» щодо заробітків традиційно є столиця, де сьогодні щомісяця пересічно заробляють 16 393 гривні. А ще Донеччина із 12 445 гривнями на місяць, Київщина — 11 795 грн, Дніпропетровщина — 11 695, Запоріжжя — 11 555 і Миколаївщина — 11 282 грн. Найменші офіційні заробітки у Чернівецькій області (9504 грн), а також на Херсонщині (9586), Волині (9615), Чернігівщині (9621), Тернопільщині (9625) та Кіровоградщині (9738 грн)…

А втім, проблема в тому, що навіть усі ці наведені цифри безликі. Насторожує інший показник у звіті Мінфіну: половина працюючих українців сьогодні отримує значно менше за цю середню по країні зарплату. А тих, хто заробляє менше мінімальної (4723 грн), майже чверть від усіх працюючих — 3,5 мільйона осіб.

На один похід у магазин більше

ДЕРЖСТАТ відзвітував про ціни на харчові продукти, комунальні та транспортні послуги за останній карантинний місяць. Зокрема, на 2,3—0,4% зросли ціни на м’ясо птиці, масло, хліб, соняшникову олію, яловичину, сметану. При цьому найбільше — на 8,4% — здорожчали фрукти. Водночас на 4,7% подешевшали овочі, на 1,3—0,9% — молоко, цукор, рис, сало, свинина. Ціни на алкогольні напої і тютюнові вироби підвищилися на 0,5%.

Зниження тарифів на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива на 0,4% відбулося в основному за рахунок здешевлення природного газу на 4,3%. Разом із тим зросли тарифи на гарячу воду на 4,4%.

Підвищення цін на транспорт на 1,2% передовсім спричинене подорожчанням проїзду у залізничному пасажирському транспорті на 6,1%, пального і мастил — на 2,1%, автомобілів — на 1,3%.

Плацкарти можуть зникнути

ЯКЩО уряд не почне фінансувати придбання нових пасажирських вагонів для «Укрзалізниці», то плацкартні взагалі можуть зникнути. «У нас залишились 2900 пасажирських вагонів, хоча ще 15 років тому було втричі більше. З цих 2900 вагонів 1200 експлуатується понад встановлений термін, їх уже мали б давно списати. Якщо ситуація не зміниться, то вже за 3—4 роки треба буде списати 1700 вагонів, причому майже всі плацкартні. Тобто «Укрзалізниця» зменшить пропозицію квитків утричі. І такий найприйнятніший спосіб пересування — плацкарт — може взагалі зникнути. І це вже питання не до «Укрзалізниці», а до уряду», — повідомили в адміністрації відомства.

Пенсія для родин загиблих бійців

РОДИНИ всіх бійців, що загинули у російсько-українській війні, яка сьомий рік точиться на Донбасі, держава взялася забезпечувати однаковою пенсією. Зокрема, від серпня сім’ї героїв мають отримувати по 7800 гривень. Якщо пенсійні виплати через утрату годувальника в родині отримує двоє людей або ж більше, то кожен матиме право на 6100 гривень на місяць. Та найважливіше те, що відтепер на ці виплати матимуть однакове право родини військовослужбовців ЗСУ, МВС, Нацгвардії і добровольчих батальйонів.

Війна, гроші та комунальні тарифи

БІЛЬШІСТЬ українців називають Росію країною-агресором, вважають, що державною мовою в Україні має бути лише українська (але російська може вільно використовуватися), а також прагнуть інтеграції з Європейським Союзом і НАТО. А ще — дивляться телевізор і проводять час у соціальних мережах. Такий соціально-психологічний портрет склався у результаті загальнонаціонального опитування, проведеного спільно соціологічними службами «Центру Разумкова» й SOCIS.

Водночас співвітчизникам було запропоновано відповісти на питання: «Які три проблеми в державі ви вважаєте для себе найважливішими?». Згідно з даними опитування, для 60,1% респондентів найбільшою проблемою країни є воєнний конфлікт на сході. 47,2% опитаних називають низький рівень зарплати чи пенсії, 32,7 — підвищення тарифів на комунальні послуги, 25,5 — зростання цін на основні товари, інфляцію, 24,5 — безробіття, 18,4 — пандемію коронавірусу, 17,1% — корупцію у центральній владі…

При цьому 64,8% українців вважають, що події в Україні розвиваються в неправильному напрямку, 21,5 — протилежної думки.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
«Укрзалізниця» скасовує зупинки
Читати
МЗС зробило заяву
Читати
Масштабні військові навчання
Читати
Домовленості втратили актуальність
Читати
Кого шукають роботодавці
Читати
Тиждень на тиждень не схожий
Читати
Відновили авіасполучення
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове