Архів
Вівторок,
18 серпня 2020 року

№ 62 (19810)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Наше військо

Пані офіцер

Леонід ЛОГВИНЕНКО.

Хтось народжується, щоб стати балериною, комусь до душі статус бізнес-леді… А Олені Менделенко судилося бути жінкою-воїном.

ДЛЯ України, у степах якої у сиву давнину гарцювали на конях войовничі амазонки, начебто немає нічого дивного в тому, що жінки також воюють. А все ж таки хочеться знати, як вона, єдина донька у батьків, простих робітників, мати двох діток, зважилася піти на війну. Її донечці тоді не виповнилося й двох років.

— Загострене почуття патріотизму, мабуть, закладено у моїх генах,— каже Олена. — Багато моїх друзів були на війні, повернулися. Їхні розповіді мене надихали. А дехто так і не повернувся — з Іловайська, Дебальцевого… Мій мозок свердлила думка, чому я не з ними, чому не можу принести хоч маленьку користь своїй країні.

На передову потрапила 2016-го, після того як пройшла вишкіл у 184-му навчальному центрі. Тоді на фронті воювали мотивовані бійці, а війна була не лише позиційна… У кінці року під мінометний обстріл потрапив заступник командира з юридичних питань їхнього батальйону Юрій Литвиненко і загинув. Ні, не від кулі чи уламка міни, а від спазму серця, викликаного обстрілом… Олену, яка закінчила Академію управління МВС, призначили на його місце — тимчасово виконуючою обов’язки юриста батальйону. Щоправда, відносно ненадовго, адже заступник комбата — це офіцерська посада, а їй, щоб стати офіцером, потрібно було пройти довгими дорогами війни.

До офіцерського звання вона вперто і наполегливо йшла чотири роки. Щоб його отримати, замало вищої юридичної освіти, яку вона здобула. Тривалий час обіймала посаду старшини роти. А це означає, що маєш дбати про те, щоби бійці були одягнені, нагодовані, підготовлені до служби, щоб зброя була в порядку і не відмовляла. Коли ж для когось потрібно було стати, як кажуть, жилетом, щоб виплакатись, то вона і це вміла робити… Словом, була справжнім старшиною. Одночасно набувала досвіду, проходила курси, навчальні центри, підвищувала свою військову кваліфікацію… Бюрократичний бік справи забирав чимало сил і часу, але вона таки стала офіцером, заступницею командира роти з питань морально-психологічного забезпечення. Тобто по-колишньому замполітом.

В американських збройних силах такої посади немає. Там питаннями морально-психологічного забезпечення переймаються психолог і священник. У нас же цим опікується заступник командира, який повинен мотивувати військовослужбовців до виконання обов’язку захисту Батьківщини, зміцнювати його бойовий дух. Утім, останній залежить не лише від характеру, а й від того, які проблеми спіткали родину. Коли в родині все гаразд, то й служиться чоловікові легше, а буває, що сильні чоловіки ламаються, коли дізнаються, що дружина зраджує, коли родина руйнується. Війна ж вбиває не тільки кулями й снарядами, а й недоброю звісткою з дому, родинними негараздами… Тут, на фронті, вчасно прийти на допомогу, дати пораду з якогось життєвого питання не менш важливо, ніж прикрити собою від кулі. Бійці ж знають, що за порадою до Олени вони можуть звернутися не лише з питань служби, а й сімейних.

Можливо, з Києва, Дніпра, Львова чи ще звідкісь здається, що війни цієї немає, але вона триває. На ній продовжують гинути гарні, гідні люди. От недавно вони втратили одного бійця, іншому, найдосвідченішому, який служив іще з 2015 року, знав і любив свою справу, відірвало руку… А скільки таких було й буде ще — навіть попри оце дивне перемир’я. Дуже тривожне, адже ніхто з воїнів не знає, чого хоче командування і куди ми йдемо, яка кінцева мета замирення. Це дуже деморалізує. Отож завдання таких «замполітів», як Олена Менделенко, утримуючи високий патріотичний дух підрозділів, запобігти деморалізації армії, яка веде до непередбачуваних і однозначно дуже поганих наслідків.

Уся ця служба вимагає багатьох зусиль і самозречення. Чотири місяці Олена не бачила дітей. Причиною цьому не лише війна, а й карантин. Отож сьогодні понад усе їй так хочеться обійняти діток, з якими вона спілкується тільки по відео.

На фото автора: Олена Менделенко з бойовими побратимами.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
«Укрзалізниця» скасовує зупинки
Читати
МЗС зробило заяву
Читати
Масштабні військові навчання
Читати
Домовленості втратили актуальність
Читати
Кого шукають роботодавці
Читати
Тиждень на тиждень не схожий
Читати
Відновили авіасполучення
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове