Архів
Вівторок,
18 серпня 2020 року

№ 62 (19810)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Що там у столиці?

Мерське нашестя

Михайло ГУБАШ.

Черга на посаду міського голови Києва зростає. Зокрема, і «клоуни» в неї стали та інші нефахівці, які комуналку від соціалки навряд чи відрізнять.

ОДНА моя знайома, родом із Горлівки, яка 2014-го вимушено покинула рідне місто, була, за її словами, шокована станом комунального господарства Києва. Особливо щодо прибирання й вивозу сміття. «Я гадала, що це тільки у нашому провінційному місті панує такий безлад у роботі комунальних служб. А коли побачила таку ж — а місцями ще гіршу — ситуацію в Києві, очам своїм не повірила. Це ж столиця великої країни, яка начебто прагне до Європи. Ну як не соромно?! З таким бюджетом міста можна не тільки роботу комунальників зразково організувати, а й тротуари шампунем мити, як у деяких європейських містах це робиться», — щиро дивувалась і обурювалася вона. І якщо так сприймає обстановку пересічна українська провінціалка, то що думають про це звиклі до чистоти й порядку на вулицях своїх столиць європейці — гості міста?

Вибори очільника столиці України мають відбутися 25 жовтня. Фаворитом виборчої кампанії-2020 залишається теперішній мер Києва Віталій Кличко. За оцінками експертів, його головною перевагою є… відсутність сильного конкурента. Хоча кількість претендентів постійно зростає і на сьогодні вже перевищила півтора десятка. Проте серед охочих усістися в мерське крісло поки що нема людини, яка була б суперфахівцем управлінської справи з відповідним досвідом.

Так, є серед претендентів два колишніх київських очільники — Олександр Омельченко та Олександр Попов. А також ексголова Рави-Руської (містечко районного значення на Львівщині. — Ред.) представниця партії «Слуга народу» Ірина Верещук. Утім, за ними, крім мерського досвіду, «тягнуться» деякі нюанси, які, можливо, не сприятимуть обранню на пост голови столиці.

Тож наразі лідирує Віталій Кличко, незважаючи на досить численні скандали і звинувачення у не зовсім чистих діяннях, які супроводжують його управління однією з «європейських столиць». При цьому навіть за високого рейтингу виграти вибори за один тур (50% + 1 голос) всесвітньо відомому боксеру-меру навряд чи вдасться. Так, Віталій Кличко теж не мав досвіду керування містом. Але за нього кияни проголосували. Чи не головним чинником перемоги, стверджують аналітики, стали його «проукраїнськість» і «проєвропейськість». І якщо столиця — дзеркало того, як проходитимуть вибори в більшості міст, треба враховувати і цей чинник. Але — з протилежним знаком, тобто допускати, що, наприклад, у Харкові та Одесі більшою симпатією користуватимуться кандидати з певною «проросійськістю».

Згідно ж з останніми результатами опитування, нещодавно проведеного Центром Разумкова, за Віталія Кличка готові проголосувати 41,2% респондентів (йдеться про тих, хто визначився з вибором і піде на дільниці). На другому місці підприємець, телеведучий, засновник клініки Eurolab Андрій Пальчевський (9,1% підтримки). На третьому — Олександр Попов («Опозиційна платформа — за життя»), у якого 8,3% підтримки. Далі йде Ірина Верещук із 6,2%. На п’ятій позиції — шоумен, волонтер Сергій Притула, який балотується від партії «Голос» (5,5% респондентів).

Далі в черзі лідер партії «Сила і честь» Ігор Смешко (4,6%); колишній мер Києва Олександр Омельченко (3,9%); екснардеп Михайло Добкін («Партія Шарія») — 3,2%; нардеп від «Європейської Солідарності» Олексій Гончаренко (3,1)…

А от згідно з результатами зробленого наприкінці липня опитування киян соціологічної групи «Рейтинг», на виборах мера Києва лідером є Віталій Кличко, за якого віддали б свої голоси 41,7% тих, хто визначився з вибором і має намір узяти участь у голосуванні, С. Притулу підтримали б 11,6% опитаних, І. Верещук — 9,4%, А. Пальчевського — 9,0%, О. Гончаренка — 5,4%, О. Попова — 4,5%, В. Рабіновича — 3,5%, О. Омельченка — 3,3%, А. Іллєнка — 2,6%, В. Нестора — 2,1%.

Як бачимо, щодо А. Пальчевського підсумки опитувань суттєво не різняться. Він серед фаворитів у всіх київських вибірках. А ось стосовно Сергія Притули та Ірини Верещук дані різних опитувань різняться вдвічі. Цікаво, як це можуть пояснити соціологи? Що це? Конкуренція рейтингів? Чи їхня війна?

Що ж, чекати залишилося недовго. Прийде осінь, порахуємо.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
«Укрзалізниця» скасовує зупинки
Читати
МЗС зробило заяву
Читати
Масштабні військові навчання
Читати
Домовленості втратили актуальність
Читати
Кого шукають роботодавці
Читати
Тиждень на тиждень не схожий
Читати
Відновили авіасполучення
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове