Архів
Вівторок,
18 серпня 2020 року

№ 62 (19810)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну

Хочете нового Майдану?

Віталій НАЗАРЕНКО.

Чернігівська область.

Фото автора.

 

Начальник Прилуцької поліції Сергій Сторожук (на фото праворуч) відмовився пояснити, що він робить на території господарства у Срібнянському районі.

Треба ж було побудувати з нуля бюджетоутворююче підприємство з-понад тисячею робочих рук, племінним тваринництвом, однією з найвищих у країні орендною платою за землю, щоб через два десятиліття потрапити на очі нуворишам-скоробагатькам. На півдні Чернігівщини — новий виток аграрного рейдерства. Після скандалу і сутичок із місцевими хліборобами на полях Прилуцького району (див. «СВ» від 24 липня) рейдери в погонах перекочували у Срібнянський, заблокувавши роботу місцевого СТОВ «Батьківщина». І хоча цього разу виконавці прибули аж із Запоріжжя, диригенти на місцях не змінилися. Замовники ж, на переконання власника господарства Олега Дмитренка, сидять не в Чернігові і не в Запоріжжі, а на Печерських пагорбах.

На хліборобів — із автоматами

БЛОКУВАННЯ господарської діяльності підприємства — саме так охарактеризував захоплення території СТОВ «Батьківщина» його власник Олег Дмитренко. Без будь-яких пояснень слідчі із Запоріжжя під прикриттям спецпідрозділу КОРД (теж із Запоріжжя) вдерлись на приватне підприємство і фактично взяли в заручники працівників центрального офісу. На запитання аграріїв, чому спецназ заблокував контрольно-пропускний пункт, старший групи відповів, що виконує вказівку слідчого. До речі, той прибув не сам, а, як з’ясувалося, з колегами із СБУ. І хоча слідчі приїхали із Запоріжжя, місцеві стверджують, що парадом фактично диригував сумнозвісний начальник Прилуцької поліції Сергій Сторожук. Саме він кількома днями раніше командував побиттям хліборобів на полях «ДП «ДГ «Івківці» у Прилуцькому районі.

Згодом на виїзді зі Срібного, поблизу контори СТОВ «Батьківщина», утворився чималий затор із сільгосптехніки. Перед воротами підприємства — автобус із синіми номерами МВС, на якому до Срібного прибули запорізькі спецпризначенці. На вході — автоматники, у них наказ нікого не впускати і не випускати з території підприємства.

«Я побачив, як до воріт приїхав автобус, — розповідає диспетчер Ярослав Припутненко. — Із нього вийшли люди зі зброєю і в балаклавах, не показали жодних документів, не представилися і попрямували до центрального офісу. Всім працівникам заборонили виходити за територію господарства».

За словами людей, їх шокувало, що на них, мирних хліборобів, кинули спецпризначенців, як на терористів.

«Дуже сумно, — каже один із механізаторів. — Якщо раніше шанували людину праці, то сьогодні хочуть її обібрати, захопити те, що вже створено. Не сіяти, не плекати, а приїхати на готове, наступити на горло і забрати».

Поліцейським свавіллям і блюзнірством називає дії правоохоронців радник директора СТОВ «Батьківщина» із земельних питань В’ячеслав Беребенець.

«Діяльність підприємства була повністю паралізована, працівників не допускали до роботи, — обурюється він. — При тому що жодних правових підстав для блокування господарської діяльності у поліції немає. Цинізм найвищого ґатунку робити таке під час жнив. Як на мене, це загроза продовольчій безпеці країни».

Хто командує парадом?

НАЧАЛЬНИК Прилуцької поліції Сергій Сторожук заперечує факт блокування в’їзду-виїзду на територію. Натомість погрожує криміналом за начебто перекриття дороги технікою СТОВ «Батьківщина» — це при тому, що саме КОРД тракторам підприємства не давав заїхати на тракторний стан.

«Ми забезпечуємо громадський порядок і деблокування техніки», — пояснив причину свого перебування у Срібному Сергій Сторожук.

У місцевого активіста Захара Близнюка інша думка: «Судячи з відзнятого мною матеріалу, Сергій Сторожук є куратором незаконних дій. Він спілкується зі слідчими і роздає їм інструкції».

На пряме запитання до правоохоронця, що той робив на місці, де відбуваються слідчі дії, пояснив, що зайшов «представитись і прозондувати ситуацію». Разом із тим пан Сторожук так і не відповів, на яких підставах на території державного підприємства «Івківці» два тижні перебували поліцейські спецпризначенці.

«Звертайтесь до пресслужби», — відповів прилуцький поліціянт.

Варто зауважити, що кілька разів срібнянські поліцейські за усним наказом Сторожука намагалися не пустити техніку на розвантажування до елеватора, і тільки після втручання журналістів трактори зі збіжжям таки пропустили. Дивує, що до контори «Батьківщини» в Срібному зігнали половину особового складу з трьох районів області. Чого вартий факт штрафування «за негабарит» техніки підприємства патрульними, які прибули аж із Ніжина!

Владислав Кіча, який є адвокатом власника господарства Олега Дмитренка, каже: «Я коли сюди їхав, то думав, що в Срібному ввели надзвичайний стан, — задіяли колосальний ресурс». Він пояснює юридичний бік ситуації: «Є процесуальний документ — це ухвала суду, на підставі якої діють слідчі. Коли я приїхав на підприємство, то слідчі дії вже розпочались, чим порушено право на захист мого клієнта, адже слідчі можуть провадити дії тільки після того, якщо упродовж трьох годин поспіль немає адвоката. Є купа процесуальних порушень, про які я зазначив у протоколі».

Після того як справа набула розголосу, КОРД таки запустив техніку на стоянку. А потім слідчі випустили працівників контори, яких протягом дня фактично тримали в заручниках. Без будь-яких пояснень і коментарів, під прикриттям спецпризначенців слідчі покинули територію підприємства — так само, як і зайшли туди зранку. Що на території приватного підприємства робили Сергій Сторожук і половина поліції з трьох південних районів Чернігівщини, так і залишилося загадкою.

Тривожний дзвінок

КОМЕНТАР із цього приводу надав і власник СТОВ «Батьківщина» Олег Дмитренко: «Якщо це слідчі дії, то навіщо блокувати роботу господарства? Взяли ухвалу суду з якихось надуманих питань, а саме: щодо співпраці СТОВ «Батьківщина» із «ДП «ДГ «Таврія» НААН України, виламали двері, не дочекались адвоката, не показали ухвалу, кинули, як на особливо небезпечних злочинців, КОРД… Зауважу, що їм ніхто не чинив спротиву, ми готові надати всі необхідні документи».

Дії правоохоронців Олег Дмитренко вважає рейдерством.

«Нові обличчя, які чомусь вважають себе небожителями, побачили успішне підприємство і захотіли стали його власниками. Я не здивуюсь, якщо через кілька днів слідчий накладе арешт на майно і паралізує роботу господарства, — продовжує він. — Про які інвестиції може йтися, коли із силовиками «віджимають» рентабельні приватні господарства? Вся країна бачила, як із допомогою чернігівських спецпризначенців давили людей у «ДП «ДГ «Івківці». Але селяни перемогли, і техніка зібрала врожай. А тепер рейдери у погонах узялись за «Батьківщину».

На переконання Олега Дмитренка, у тому, що відбувається, зацікавлені конкретні впливові люди, і вони не з Чернігова. Пряма мова: «Люди, причетні до рейдерства, не мають чернігівського коріння, а перебувають на Печерських пагорбах і звідти керують спецоперацією. Я хотів би звернутись до керівництва МВС — розберіться за законом, не блокуйте підприємство, захистіть право людей на працю. До місцевого ж керівництва поліції у мене немає жодної довіри! Хочу нагадати їм, через що почався Майдан, — через те, що били дітей! Тиждень тому на полях били жінок! Ви хочете нового Майдану?».

Власник «Батьківщини» також обурений мовчанкою обласного керівництва — в Чернігівській ОДА роблять вигляд, що нічого не відбувається. А неодноразові спроби рейдерства за участі правоохоронців Олег Дмитренко називає тривожним дзвіночком перед стартом ринку землі.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
«Укрзалізниця» скасовує зупинки
Читати
МЗС зробило заяву
Читати
Масштабні військові навчання
Читати
Домовленості втратили актуальність
Читати
Кого шукають роботодавці
Читати
Тиждень на тиждень не схожий
Читати
Відновили авіасполучення
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове