Архів
Вівторок,
18 серпня 2020 року

№ 62 (19810)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував
Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей

Задишка: що робити?

Олексій РЯБОВ, пульмонолог.

ІНКОЛИ трапляється, що людині важко дихати, дихання різко частішає — виникає задишка. Нерідко це відбувається під час інтенсивного чи незвичного фізичного навантаження (піднімання сходами), після хвилювання. Але таке може трапитися й у стані спокою. Задишка виникає раптово або розвивається поступово, що служить сигналом про серйозні порушення. Причини її різні й можуть залежати від багатьох чинників. Ось деякі з них.

Спосіб життя. Якщо відсутні об’єктивні причини, то, найвірогідніше, порушення спричинене нездоровим способом життя:

задишка під час збільшеної фізичної активності: причини — надмірна маса тіла, одноманітне харчування або малорухливий спосіб життя (слід збільшити фізичне навантаження, переглянути раціон, і додати вітаміни і мікроелементи);

куріння й алкоголь — органи дихання особливо страждають у курців, а спиртні напої впливають на серце, провокуючи інфаркти (треба кинути або звести до мінімуму шкідливі звички);

емоційні потрясіння і часті стреси — всі панічні атаки провокують викиди адреналіну, тканинам не вистачає кисню, й дихання затруднюється.

Задуха в приміщенні. Надмір вуглекислого газу може призвести до постійної задишки, росту патогенних мікроорганізмів, погіршення пам’яті й здатності зосереджуватися, поганого сну й навіть знепритомнення. Для нормальної життєдіяльності конче потрібен постійний приплив свіжого повітря.

Різні захворювання також можуть стати причиною задишки:

легеневі процеси — задишка частішає, виникає за найменшого навантаження й настільки неприємна, що хворі намагаються уникати будь-якої рухливості чи хвилювань;

серцева недостатність — циркулює недостатня кількість крові, погіршується газообмін і виникає ризик набряку легень;

недокрів’я — нестача гемоглобіну й еритроцитів провокує брак кисню в крові;

алергійні реакції — задишка виникає від контакту з пилом, кормами і шерстю тварин, пилком рослин, у разі вживання деяких ліків чи продуктів. Усе це може спричинити спазм бронхів і призвести до нестачі повітря, а в тяжких випадках — до набряку Квінке;

психосоматичні розлади — утруднення дихання посилюється під час підвищеного нервового напруження, надмірного розумового, емоційного чи фізичного навантаження, в разі гормональних збоїв, хронічних захворювань.

Що ж робити за ускладнень із диханням?

Коли виникає задишка, не можна лягати на спину. Ляжте на живіт, опускаючи голову вниз із краю ліжка і розслаблюючи шию. Якщо вам зробилося зле на вулиці, треба сісти, нагнутися, опустивши голову вперед, легенько обхопивши коліна й округливши спину. Якщо сісти в цей момент неможливо, слід підійти до будь-якої опори, наприклад стіни, й упертися в неї руками, а голову нахилити вперед, розслаблюючи м’язи шиї.

Якщо задишка супроводжується важкістю в грудях, запамороченням, зміною кольору шкіри чи вуст (посинінням), похолодінням кінцівок, високою температурою або почуттям страху, то поява одного чи кількох із цих симптомів — серйозний привід для негайного виклику екстреної допомоги. Але вже до приїзду «швидкої» слід виконати вправу, яка може поліпшити самопочуття, а інколи й урятувати життя.

Якщо виникло відчуття, що вам бракує повітря, глибоко вдихніть, затримайте подих на 5-6 секунд. Затим, не поспішаючи, видихайте до цілковитого звільнення легень від повітря. Повторіть кілька разів і добре відкашляйтеся.

Ця вправа також дуже помічна, якщо ви часто відчуваєте тривогу, нервозність, не можете заспокоїтися. Робіть її кілька разів на день, і ваш психоемоційний стан відчутно поліпшиться.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове