Архів
Вівторок,
18 серпня 2020 року

№ 62 (19810)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував
Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей

Не викидайте абрикосових кісточок

Оксана СКИТАЛІНСЬКА,

дієтолог.

З’ївши абрикос, кісточки ми викидаємо. Тим часом з’ясувалося, що вони мають набагато більше вітамінів, ніж м’якоть.

У КІСТОЧКАХ абрикосів містяться: вітамін Е, який запобігає передчасному старінню; калій, кальцій, фосфор і залізо, що зміцнюють імунітет і підтримують нормальну роботу організму; йод і магній стимулюють діяльність головного мозку й щитоподібної залози; ненасичені жирні кислоти допомагають м’язам швидше відновлюватися після інтенсивних фізичних навантажень, а також відповідають за красу й здоров’я шкіри, нігтів і волосся; вітамін В17 (амигдалін) сприяє боротьбі з раковими клітинами; вітамін В15 (пангамова кислота) розширює судини, знижує рівень холестерину, справляє добрий вплив на роботу печінки і нирок; вітамін РР підтримує окислювально-відновні реакції.

У народі побутує такий рецепт боротьби з аритмією і оздоровлення організму: 0,5 кг лимонів перетріть з допомогою м’ясорубки або тертки. Додайте 20 розім’ятих ядер кісточок абрикосів і залийте все 0,5 кг меду.

Ретельно перемішайте, дайте настоятися кілька днів у прохолодному місці. Приймайте натщесерце по чайній ложці вранці та ввечері перед вечерею, поки суміш не скінчиться.

Сушать кісточки, розклавши в сухому місці на папері в один шар, у спеціальній сушарці для овочів і фруктів або в духовці за невисокої температури.

Зберігати можна цілі кісточки або ядра з них.

Увага! Незважаючи на цінні властивості абрикосових кісточок, не радять з’їдати їх більш як три штуки на день (цього досить, щоб поповнити організм корисними речовинами) і не довше 2—4 тижнів поспіль. Після цього потрібно зробити перерву на місяць. Вони містять синильну кислоту, яка у великій кількості може викликати отруєння.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове