Архів
Вівторок,
18 серпня 2020 року

№ 62 (19810)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував
Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей

Позбуваємось демодекозу

Анна ПИЛИПЧУК,

дерматолог.

У нашому організмі існує безліч не тільки корисних бактерій, а й хвороботворних мікроорганізмів. Одним із таких паразитів вважається мікроскопічний кліщ демодекс, що мешкає в сальних залозах і залозах повік, а також у волосяних фолікулах. Він може міститися в організмі все життя й не прогресувати. Але за наявності певних чинників і ослаблення імунітету цей кліщ розгортає активну діяльність, тим самим провокуючи розвиток демодекозу.

ПОЧИНАТИСЬ ця хвороба може в будь-якому віці, найчастіше в підлітковому у вигляді вугреподібних елементів.

Усунення демодекозу на обличчі, й на повіках зокрема, передбачає кілька основних аспектів: прийом перорально антибіотиків, які обов’язково призначає лікар (уживають їх тільки під його контролем); використання кремів і мазей, що містять активні речовини для усунення кліща демодекса; проведення косметологічних процедур (наприклад, кріомасажу, електрофорезу); прийом препаратів, що зміцнюють імунну систему, нормалізують роботу травного тракту.

Обов’язковою умовою є дотримання дієти з вилученням гострих, смажених і копчених страв. Натомість корисно ввести овочеві та кисломолочні страви, меню варто збагатити вітамінними препаратами.

Добре зарекомендували себе народні та фітометоди. Наприклад, потрібно двічі на день мити обличчя з милом. Також корисно вранці та ввечері обмивати обличчя відваром ягід ялівцю: 1—2 чайні ложки подрібнених ягід залити 200 мл води, кип’ятити 10—15 хвилин, настоювати до охолодження.

Настій трави полину гіркого: столову ложку залити склянкою окропу, закрити кришкою і настояти до охолодження. Обполіскувати обличчя.

А ще місцево можна змащувати хворі місця соком плодів калини. Пече дуже, але метод помічний.

Ароматерапевти радять на вражені ділянки тіла наносити чисті нерозведені ефірні олії 1:1. Як основу можна брати олію лаванди. До неї додають розмаринову чи гвоздики. Але спочатку треба перевірити на індивідуальне сприйняття: понюхати корочок, капнути на зап’ясток чи ліктьовий згин розчином чайної ложки олії соняшникової з 1-2 краплями ефірної олії. Якщо з’явиться почервоніння, кашель — використовувати не можна.

Також народна медицина для усунення демодекозу рекомендує плоди бузини деревовидної: чайну ложку ягід залити склянкою окропу, настояти як чай. Пити по 0,5 склянки чотири рази на день. Курс — три тижні.

Помічним є й настій багна звичайного: чайну ложку сировини залити склянкою окропу, настояти 14—20 хвилин. Випити протягом дня. Курс — чотири тижні.

Запам’ятайте: якщо настій бузини можна вживати протягом двох місяців, а потім зробити на місяць перерву, то настій багна п’ють не більш як місяць, а тоді — місячна перерва.

Увага! Нагадуємо, що всі рецепти застосовувати тільки після консультації із сімейним лікарем.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове