Архів
П’ятниця,
14 серпня 2020 року

№ 61 (19809)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Одещина

Платять, скільки можуть

Олександр ВИНОГРАДІВСЬКИЙ.

БАНКИ перенесли на пізніше сплату кредитів аграріями краю, що постраждали від посухи, яка позбавила їх цьогорічного врожаю. Уряд зі свого боку обіцяє дотації, але загальна проблема з фінансовим станом фермерів поки що залишається у плачевному стані. За даними Мінекономіки України, у більшості сільгоспвиробників області немає можливості виплатити орендну плату за паї у повному обсязі. Наразі селянам — власникам паїв видається не вся сума, зазначена у договорі, а тільки певна її частка «по можливості».

Старіємо

СТАТИСТИЧНІ дані свідчать, що чисельність постійного населення регіону на 1 січня 2020-го становила 2 млн 366,2 тис. осіб. На кожну тисячу жінок у середньому припадає 891 чоловік. Частка осіб віком 60 років і старші становить 22,1%. Цікаво, що статус «Дуже високий рівень демографічної старості» надається населенню територій, де такий показник вищий за 18%. Тож населення Одещини вже старіше від дуже старого.

Працюючих меншає

ЗА інформацією обласної служби статистики, у червні поточного року в краї нарахували 400,7 тисячі офіційно працевлаштованих громадян. У січні таких числилось 408,8 тис., а рік тому — 425,4 тис. Пов’язаний цей спад із ростом безробіття чи його спричинило збільшення числа людей, які працюють без офіційного оформлення, сказати складно. Мабуть, обидва фактори актуальні. Очевидно інше — до Пенсійного фонду надходжень стає все менше.

Брудна вода

ТОРІК в Україні у воду потрапило майже 270 тонн сульфатів. Як повідомляє пресслужба Держ­агентства водних ресурсів, головними забруднювачами виявилися підприємства ЖКГ — близько 70%. Далі йдуть промислові підприємства, хімічна і нафтохімічна промисловість, енергетика, підприємства торгівлі, сільського господарства. Одещина — четверта в країні із забруднення після Донецької, Харківської та Дніпропетровської областей. До речі, керівник одеського водоканалу нині перебуває в розшуку за статтею про неправомірну вигоду.

На оздоровлення!

В ОДЕСЬКОМУ дитячому центрі «Молода гвардія» з 9 серпня відкрито довгоочікувану літню зміну, яка провадиться в умовах так званого адаптивного карантину. Табір у змозі прийняти не більш як 650 відпочивальників замість однієї тисячі, як було минулими сезонами.

За вимогами Кабінету Міністрів України, розміщення дітей здійснюється з дотриманням обов’язкової умови — не менш як п’ять квадратних метрів на одного відпочивальника з дистанцією між ліжками 1,5 метра. Також у кожному загоні має бути до 15 осіб. У дитячому центрі виконуються й інші рекомендації, серед яких організація харчування дітей за адаптивним графіком, щоденна перевірка температури відпочивальників і працівників установи, вологе прибирання приміщень тричі на добу, забезпечення антисептиками і централізований збір використаних масок в окремі контейнери. Батьки і сторонні особи на територію табору не допускатимуться.

Мануфактура із сучасним підходом

ОДЕСИТ Ігор Папкович придумав і запровадив у виробництво незвичайні взуттєві устілки. Робить він їх із відходів, що залишаються після вживання кави. Це одноразові целюлозні стаканчики і кавовий осад. Фірмові вироби винахідника виходять міцні, м’які й із приємним ароматом кави. Наразі автор винаходу спільно зі співробітниками Одеської національної академії харчових технологій реєструє патент. Разом із партнерами Ігор придумав спеціальні урни, які розставлятиме біля кав’ярень та інших торгових об’єктів, на яких написані слогани, що закликають відмовлятися від пластику і переходити на використання тари і упаковок, що можуть перероблятися.

Кадри для флоту

МАЙБУТНІ морські прикордонники з Інституту Військово-Морських сил Національного університету «Одеська морська академія» проходять стажування в Одеському загоні морської охорони. Курсанти знайомляться зі специфікою несення служби на морській ділянці державного кордону, відпрацьовують кораблеводіння, експлуатацію корабельних енергетичних установок, засобів зв’язку, ракетно-артилерійського і радіотехнічного озброєння, пошуково-рятувальні та водолазно-аварійні роботи в морі. Практика передбачає дублювання обов’язків за старшинськими і офіцерськими посадами.

Аби не було нових пожеж

ПІСЛЯ низки резонансних пожеж в Одесі обласне управління ДСНС помітно активізувало профілактичну діяльність. Так, за його позовом Одеський окружний адміністративний суд постановив закрити будівлі Одеського медінституту через численні порушення пожежної безпеки. У ході перевірок рятувальники виявили, що в більшості будівель автоматична пожежна сигналізація потребує ремонту, а у приміщенні на вул. Пастера її взагалі немає. Суд прийняв рішення від’єднати будівлі інституту від електрики і обмежити туди доступ доти, доки порушення не будуть усунуті.

Зазіхав на чотири мільйони

ПРОКУРАТУРА області повідомила, що скандальну справу про «золоті гойдалки» передано до суду. За інформацією правоохоронців, при реалізації програми «Громадський бюджет» колишній директор департаменту міського господарства уклав договори про виконання робіт із капітального ремонту «інноваційних ігрових інсталяцій» в Одесі. Виявилося, що ніяких робіт не виконувалося, а за красивими словами криється банальний грабунок бюджету на чотири млн грн.

Відзнака за творчість

УРОДЖЕНЕЦЬ Болградського району Віталій Бошков став лауреатом Міжнародної літературної премії імені Григорія Сковороди «Сад божественних пісень» за значну творчу діяльність і переклад збірки віршів Г. Сковороди на гагаузьку мову. Член Національної Спілки письменників України, лауреат премій ім. Степана Олійника і «Українська мова — мова єднання» В. Бошков, окрім гагаузької, пише болгарською, російською, українською та англійською мовами, а також перекладає на гагаузьку і українську твори відомих іспанських, французьких, болгарських, італійських, турецьких поетів.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Граєте ви — виграють вони
Читати
Безробіття побільшало
Читати
Планують тільки картки
Читати
Відпочивати правильно
Читати
Уже не під вартою
Читати
На воді головне — обережність
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове