Архів
П’ятниця,
14 серпня 2020 року

№ 61 (19809)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Зелена аптека «Сільських вістей»

Цілющі і молодильні огірки

Оксана СКИТАЛІНСЬКА, дієтолог.

ОГІРКИ за своїми властивостями очолюють список дієтичних продуктів. Вони на 95-98 відсотків складаються з води, а значить, мають мінімум калорій. Але й відсотки, що залишилися, не безкорисні — огірки є джерелом цінних лужних солей, які здатні сповільнювати процеси старіння і утворення каменів у нирках і печінці.

В огірках містяться корисні і легкозасвоювані сполуки йоду. Вчені довели: регулярне вживання цих овочів у їжу покращує роботу щитоподібної залози, серця і судин. Вони багаті на клітковину, тому нормалізують перистальтику кишківника, а також очищають від зайвого холестерину стінки судин.

Через великий уміст калію огірки активно ганяють рідину, знімають набряки, знижують артеріальний тиск, справляють легкий послаблювальний ефект. Завдяки низькій калорійності і посиленій очисній здатності це ідеальний продукт для тих, хто бажає позбавитися зайвої ваги.

Лікувальними властивостями володіє й насіння огірків, яке також виводить зайвий холестерин з організму.

Огірковий сік має багато мінеральних солей, а також кальцій, фосфор і натрій. Він справляє оздоровчу і омолоджувальну дії на організм і шкіру, покращує пам’ять, зміцнює серцево-судинну систему. Допомагає зберегти здоров’я зубів і ясен, а також надає свіжості диханню і підтримує тонус шкіри. Крім того, сік огірків запобігає розвитку атеросклерозу, є чудовим сечогінним засобом, а також помічний при затяжному кашлі, полегшує стан хворих при туберкульозі, заспокоює нервову систему, має протизапальну і знеболювальну дії. Він попереджає перехід вуглеводів у жири, очищає організм від шлаків і перешкоджає відкладенню солей. А ще, змішаний із соком яблук, томатів (у співвідношенні 1:1:1) і з додаванням зубчика часнику, сприяє поліпшенню складу крові.

На добу допустимо випити до літра огіркового соку, але при цьому не рекомендується приймати більш як 100 мл за один раз.

Вода, яка міститься в огірках, набагато корисніша за ту, яку ми звикли пити. Вона дуже чиста, настільки, що її можна порівняти з дистильованою. Це означає, що огірок — овоч, котрий чудово втамовує спрагу, очищає організм від токсинів і сприяє його омолодженню.

Крім води, у складі огірка присутні кремній і калій. Ці речовини підтримують здоров’я і тонус шкіри, блиск і силу волосся. Вміст корисних сполук йоду в складі огірка набагато більший, ніж у будь-якому іншому овочі. Про це не варто забувати людям із захворюваннями щитоподібної залози і судинної системи.

Огірки багаті на корисні органічні кислоти, клітковину, вітаміни В, А, С, РР, Е, Н. Є в ньому каротин, хлорофіл, кальцій, фосфор, магній, залізо, натрій, хром, хлор, цирконій, марганець, нікель, свинець, срібло, кавова і фолієва кислоти. Зауважте, що огірки, вирощені у відкритому ґрунті, будуть насиченіші і корисніші за своїм хімічним складом, ніж огірочки з теплиці.

Огірки допоможуть позбутися набряків або зовсім їх уникнути. Як уже говорилося, сік свіжовичавленого огірка дуже корисний і при регулярному вживанні бореться із захворюваннями печінки, передміхурової залози і жовчного міхура. Але пам’ятайте: в цьому разі варто обов’язково вилучити з раціону м’ясо, крохмаль і цукор. Іще огірковий сік корисний своїм умінням перешкоджати переходу вуглеводів у жири. Він же сприяє засвоєнню білків і жирів.

Огірки є чудовим антисклеротичним, болезаспокійливим, антитоксичним, жарознижувальним, спазмолітичним, протипухлинним і проносним засобом.

Відвар із огіркового листя корисно приймати при різних кровотечах, зовнішньо використовувати при шкірних захворюваннях, вуграх. Його застосовують і в косметичних цілях. Спиртовою огірковою настоянкою протирають жирну шкіру. Але при цьому потрібно, щоб огірок був свіжий, твердий і важкий.

Судячи з перерахованих якостей, бачимо, що користь огірків безперечна. Однак при його вживанні є певні протипоказання. Шкоду огірки можуть завдати людям, що мають захворювання шлунка з підвищеною кислотністю, тим, хто страждає на гастрит, виразкову хворобу шлунка і дванадцятипалої кишки, оскільки вони підвищують кислотність шлункового соку.

Весняні огірки можуть містити велику кількість нітратів! Щоб зменшити ймовірність завдати шкоди здоров’ю, їх потрібно очищати від шкірки, в якій накопичується максимальна кількість шкідливих речовин. Так само потрібно відрізати кінчики на два сантиметри з обох боків огірка.

Овоч протипоказаний при гострих і хронічних нефритах, загостренні хронічної ниркової недостатності, нирковокам’яних захворюваннях; при нефриті з лужною реакцією сечі. Необхідно обмежити вживання огірків при загостренні виразкової хвороби, гастритах, ентероколітах, колітах.

Мариновані і солоні огірки можуть зашкодити тим, хто страждає на гіпертонію, атеросклероз, має порушення водно-сольового обміну. Так само вони шкідливі й для тих, у кого знижена функція щитоподібної залози, в період вагітності. Їх не радять вживати при огрядності, ожирінні, гострому і хронічному нефриті, пієлонефриті, при загостренні гастриту, гепатиті, холециститі, дискінезії жовчних шляхів. А ще необхідно знати, що солоні і мариновані огірки лікувальними властивостями не володіють.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Граєте ви — виграють вони
Читати
Безробіття побільшало
Читати
Планують тільки картки
Читати
Відпочивати правильно
Читати
Уже не під вартою
Читати
На воді головне — обережність
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове