Архів
П’ятниця,
14 серпня 2020 року

№ 61 (19809)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник

Наша пошта

Добірку підготувала
Валентина ЮРЧИШИНА.

Версія для друку          До списку статтей

Читач — газета

«Спершу батько часто писав нам листи з фронту, затим прийшло повідомлення, що він пропав безвісти. Де обірвалося його життя, нам не відомо. Буду дуже вдячна пошуковцям за будь-яку інформацію».

Ніна ФІНОГЕНОВА.

с. Первомаївка Верхньорогачицького району

Херсонської області.

 

НА запитання читачки відповідає заступник генерального директора з наукової роботи Національного музею історії України у Другій світовій війні Любов Володимирівна ЛЕГАСОВА:

— На запит, який надійшов до музею з редакції газети «Сільські вісті», про долю Дениса Ілліча Трушка, 1914 р. н., повідомляємо, що, згідно з інформацією, розміщеною на сайті об’єднаної електронної бази даних загиблих воїнів www.obd-memorial.ru, розшукуваний зарахований зниклим безвісти у грудні 1944-го.

У музеї зберігаються Іменні списки безповоротних втрат Великолепетиського РВК Херсонської області. У цьому документі зазначено, що рядовий Денис Ілліч Трушко, 1914 р. н., призваний до лав армії польовим РВК у лютому 1944-го. Листи з фронту рідні отримували до вересня 1944-го. Дружина Ганна Онисимівна Трушко мешкала в с. Первомаївці Верхньорогачицького р-ну Херсонської обл.

У Книзі Пам’яті Херсонської області (т. 2, с. 605) розміщена інформація, згідно з якою червоноармієць Трушко Денис Ілліч, 1914 р. н., загинув 1944-го. Похований на території Угорщини.

Важке становище на фронтах унеможливлювало точне, якісне і своєчасне ведення персонального обліку загиблих. Як наслідок — долі багатьох бійців залишилися невідомими. Взяття їх на облік проводилося після війни на виконання директиви Головного штабу Сухопутних військ №754524с та з метою упорядкування питання виплати пенсій сім’ям загиблих бійців, які були призвані до лав Радянської армії, але подальша доля яких залишилася нез’ясованою. Встановити бойовий шлях та місце загибелі зниклого безвісти практично неможливо, але документ про загибель із формулюванням «зник безвісти» є офіційним доказом участі й загибелі військовослужбовця на війні.

Для подальшого пошуку інформації про загиблого радимо звернутися до Центрального архіву Міністерства оборони Російської Федерації за адресою: 142100, Московська обл., м. Подольськ, вул. Кірова, 74.

 

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове