|
|
|||||||
|
||||||||
|
||||||||
| ||||||||
|
Версія для друку До списку статтей Борщовий набір і гарбузи Віктор ЗЕЛЕНЮК. Вінницька область. БУВ час, коли рідко в якому українському селі не вирощували овочі на колгоспно-радгоспних землях. Ця галузь входила до переліку основних економічних показників і відігравала далеко не другорядну роль в житті селян. Щедро родило все, що сіяли-садили, — вистачало виробникам і на продаж залишалось. Потім раптово овочівництво зникло з сівозміни господарств. Новоявлені орендарі «вдарилися» у технічні культури — соняшник, сою, кукурудзу, ріпак… На продовольчих ринках з’явилися єгипетська цибуля, турецька морква, польська капуста… Але ж це добро ми мали своє! Та, як кажуть, святе місце порожнім не буває. Якоюсь мірою залатати штучно утворену вимоїну на Вінниччині взялися активні й амбітні засновники новоутвореного в селі Сутиски Тиврівського району ФГ «Органік-Д», які займаються овочівництвом у промислових обсягах. Нині тут побудовано сучасне овочесховище для тривалого зберігання борщового набору — столових буряків, пізньої капусти, моркви, картоплі, цибулі. Його ємність — три тисячі тонн, а культури вирощують на 70 гектарах відкритого ґрунту з крапельним зрошенням і внесенням лише органічної поживи. Під час збирання врожаю роботою тут задіяно понад 200 місцевих жителів, а на постійній основі працюють 40 робітників. Рослини перебувають у доглянутому стані й стабільно набирають вагу. За строками посіву вони поділені на два періоди дозрівання. Для тих, що збиратимуть пізніше, вже готують овочесховище — миють і дезінфікують контейнери й камери зберігання. З керівником господарства Вадимом Кричковським ми об’їздили овочеві плантації, розташовані неподалік Гнівані. Враження від побаченого найкращі. Незважаючи на спекотну погоду, столові буряки і морква тішили око свіжою зеленню гички, картопля і цибуля перебували в очікуванні збирання, а капуста ще ховалася в крислатому листі, впиваючись життєдайною вологою. До згаданого переліку традиційних «борщових» культур цьогоріч у господарстві додалися ще й гарбузи, які вирощують тут на експорт. За оптимальних погодних умов і дотримання технологічних вимог урожайність їх може сягати 70—80 тонн із гектара, що зменшує фінансовий ризик підприємства на випадок неврожаю основних культур. А тим часом в «Органіку-Д» заходилися до літнього збирання столових буряків, реалізацію яких провадять через торгову мережу краю. На фото автора: Вадим Кричковський разом із буряківницями на полі. Версія для друку До списку статтей |