Архів
П’ятниця,
14 серпня 2020 року

№ 61 (19809)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник

Наша пошта

Добірку підготувала
Валентина ЮРЧИШИНА.

Версія для друку          До списку статтей

Борщовий набір і гарбузи

Віктор ЗЕЛЕНЮК.

Вінницька область.

БУВ час, коли рідко в якому українському селі не вирощували овочі на колгоспно-радгоспних землях. Ця галузь входила до переліку основних економічних показників і відігравала далеко не другорядну роль в житті селян. Щедро родило все, що сіяли-садили, — вистачало виробникам і на продаж залишалось.

Потім раптово овочівництво зникло з сівозміни господарств. Новоявлені орендарі «вдарилися» у технічні культури — соняшник, сою, кукурудзу, ріпак… На продовольчих ринках з’явилися єгипетська цибуля, турецька морква, польська капуста… Але ж це добро ми мали своє!

Та, як кажуть, святе місце порожнім не буває. Якоюсь мірою залатати штучно утворену вимоїну на Вінниччині взялися активні й амбітні засновники новоутвореного в селі Сутиски Тиврівського району ФГ «Органік-Д», які займаються овочівництвом у промислових обсягах. Нині тут побудовано сучасне овочесховище для тривалого зберігання борщового набору — столових буряків, пізньої капусти, моркви, картоплі, цибулі. Його ємність — три тисячі тонн, а культури вирощують на 70 гектарах відкритого ґрунту з крапельним зрошенням і внесенням лише органічної поживи. Під час збирання врожаю роботою тут задіяно понад 200 місцевих жителів, а на постійній основі працюють 40 робітників.

Рослини перебувають у доглянутому стані й стабільно набирають вагу. За строками посіву вони поділені на два періоди дозрівання. Для тих, що збиратимуть пізніше, вже готують овочесховище — миють і дезінфікують контейнери й камери зберігання.

З керівником господарства Вадимом Кричковським ми об’їздили овочеві плантації, розташовані неподалік Гнівані. Враження від побаченого найкращі. Незважаючи на спекотну погоду, столові буряки і морква тішили око свіжою зеленню гички, картопля і цибуля перебували в очікуванні збирання, а капуста ще ховалася в крислатому листі, впиваючись життєдайною вологою.

До згаданого переліку традиційних «борщових» культур цьогоріч у господарстві додалися ще й гарбузи, які вирощують тут на експорт. За оптимальних погодних умов і дотримання технологічних вимог урожайність їх може сягати 70—80 тонн із гектара, що зменшує фінансовий ризик підприємства на випадок неврожаю основних культур.

А тим часом в «Органіку-Д» заходилися до літнього збирання столових буряків, реалізацію яких провадять через торгову мережу краю.

На фото автора: Вадим Кричковський разом із буряківницями на полі.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове