Архів
Вівторок,
11 серпня 2020 року

№ 60 (19808)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • Національні скарби

Символи нашої ідентичності

Олег Григоренко.

Кримськотатарський орнамент «Орьнек» як елемент нематеріальної культурної спадщини України внесений до попереднього списку ЮНЕСКО.

«ОРЬНЕК» — стародавній національний кримськотатарський орнамент. Він умістив у собі об’єднані у композицію дрібні елементи, здебільш рослинного і геометричного характеру симетричного і асиметричного розташування. Основна символіка — квіти й дерева у відтінках рожевого, зеленого, жовтого і синього кольорів. Саме такий орнамент і його елементи переважно використовуються у вишивці, на одязі, взутті, головних уборах як декор, на різних видах аксесуарів, в ювелірних прикрасах, на предметах побуту: керамічному і металевому посуді, виробах із деревини, домашньому приладді, в обробці меблів, килимових покриттях. Такий узор і досі є важливим елементом самоідентифікації і невід’ємною частиною життя кожної кримськотатарської сім’ї, яка береже свої етнічні традиції.

Відомо, що іще позаторік наше Міністерство культури внесло кримськотатарський орнамент «Орьнек» до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України. Нині ж на сайті ЮНЕСКО опублікована інформація про те, що засідання з приводу внесення цього орнаменту до нематеріальної спадщини вже всього людства має відбутись 2021 року.

Загалом же у Репрезентативному списку нематеріальної художньої спадщини людства від ЮНЕСКО Україна представлена традиціями косівської розписної кераміки, козацькими піснями Дніпропетровщини і петриківським декоративним народним живописом. Поза сумнівом, іще чимало традиційних для різних регіонів етнічних скарбів заслуговують на те, щоби ними міг зачаровано милуватися світ, а ми, українці, могли б пишатися тим, що є представниками такого талановитого і чутливого до краси народу. Взяти хоча б давні кролевецькі рушники, які колись на базарі часом коштували стільки, скільки й корова, а також рушники з унікальними орнаментами Слобожанщини, Чернігівщини, Київщини, Черкащини. А хіба не є малесенькими світовими шедеврами писанки? Або вишивані з такою любов’ю натрудженими руками селянок національні строї, в орнаментальних символах яких був закладений сенс людського буття і щастя?..

Певно, у кожній родині бережуться такі реліквії-скарби, які передаються із покоління в покоління. Вони не тільки свідчать про історію роду, а й є символом ідентичності народу, його культурної і духовної впізнаваності у світі.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Проблеми — серце та судини
Читати
Тому що зручно
Читати
Дефіцит породжує дорожнечу
Читати
Відгуляли
Читати
Обсяги поменшали
Читати
Знову страшна аварія
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове