Архів
Вівторок,
11 серпня 2020 року

№ 60 (19808)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«Як обчислюється пільговий стаж, якщо підприємство, на якому я працював у шкідливих умовах, функціонувало неритмічно (за скороченим робочим тижнем)?»

Олексій ЗАНУДА.

с. Роги

Маньківського району

Черкаської області.

 

ПОРЯДОК застосування Списків №1 і №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників при обчисленні стажу роботи, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затверджено наказом Міністерства праці та соціальної політики України №383 від 18.11.2005 р., зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 01.12.2005 за №1451/11731 (далі — Порядок 383).

До пільгового стажу, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, зараховуються періоди роботи, коли особа була зайнята на роботах у шкідливих умовах протягом повного робочого дня. Повним робочим днем уважається виконання робіт в умовах, передбачених Списками №1 і №2, не менш як 80 відсотків робочого часу, установленого для працівників цього виробництва, професії чи посади, з урахуванням підготовчих, допоміжних, поточних ремонтних робіт, пов’язаних із виконанням своїх трудових обов’язків.

Згідно з пунктом 7-м Порядку 383-го, у разі неритмічної роботи підприємства чи організації підрахунок пільгового стажу здійснюється в такому порядку: загальна кількість днів, протягом яких працівник повний робочий день був зайнятий на роботах із шкідливими умовами праці, ділиться на 25,4 — за шестиденного робочого тижня і на 21,2 — за п’ятиденного робочого тижня.

У такому самому порядку обчислюється пільговий стаж працівників спеціалізованих підприємств та організацій (ремонтних, ремонтно-будівельних, монтажних тощо), зайнятих повний робочий день на роботах із шкідливими умовами праці безпосередньо у виробничих структурних підрозділах інших підприємств та організацій за професіями і на посадах, передбачених Списками.

 

«Чи зараховується стаж роботи медичної сестри у венерологічному диспансері в подвійному розмірі, згідно зі статтею 60-ю Закону України «Про пенсійне забезпечення»?»

Олеся БОРТУС.

с. Липчани

Могилів-Подільського району

 

ЗГІДНО зі статтею 60-ю Закону України «Про пенсійне забезпечення», робота в лепрозорних і протичумних закладах охорони здоров’я, у закладах (відділеннях) із лікування осіб, заражених вірусом імунодефіциту людини або хворих на СНІД, в інших інфекційних закладах (відділеннях) охорони здоров’я, у патолого-анатомічних і реанімаційних відділеннях закладів охорони здоров’я, а також психіатричних закладах охорони здоров’я зараховується до стажу роботи в подвійному розмірі.

Відповідно до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 19.07.1995 р. №133 «Про затвердження Переліку особливо небезпечних, небезпечних інфекційних паразитичних хвороб людини і носійства збудників цих хвороб», сифіліс, гонорея, трихофітія, мікроспорія, фавус належать до небезпечних інфекційних хвороб; короста і демодекоз — до групи акарози, паразитних хвороб. Отже, робота медичних працівників у венерологічних диспансерах, відділеннях, кабінетах, палатах, які працюють із хворими на зазначену вище патологію, зараховується до стажу роботи в подвійному розмірі. Для цього медичний працівник надає в управління Пенсійного фонду України відповідну довідку медичної установи.

Водночас подвійне обчислення страхового стажу застосовується до стажу роботи, що дає право на пенсію за вислугу років медичним працівникам, протягом усього періоду такої роботи, а до страхового стажу, з урахуванням якого визначається розмір пенсії, — лише за період по 31.12.2003 р.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Проблеми — серце та судини
Читати
Тому що зручно
Читати
Дефіцит породжує дорожнечу
Читати
Відгуляли
Читати
Обсяги поменшали
Читати
Знову страшна аварія
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове