Архів
Вівторок,
11 серпня 2020 року

№ 60 (19808)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • Добре діло

Подарунок землякам

Віктор ЗЕЛЕНЮК.

Вінницька область.

Не кожне село може похвалитися, що має свої гімн і герб. А жителям Котюжан, що у Мурованокуриловецькому районі, ці символи подарував їхній земляк Олег Петрович Мельник.

ЩОПРАВДА, народився він у Чернівецькій області. Там зустрілися і прожили разом усе життя його батьки.

— Але мій тато Петро був родом із Котюжан, де на заріччі проживали його батьки, мій дід Олексій і бабуся Ганна, — розповідає Олег Петрович. — Відколи себе пам’ятаю, я часто приїздив до них. Коли навчався в Сторожинецькій школі на Буковині, то з нетерпінням чекав канікул, щоб зустрітися з рідними людьми. І тепер за першої можливості відвідую Котюжани. Хоча я бачив немало гарних місць, та наймилішим на цій планеті є це село. Не знаю, чому. Можливо, свій відбиток залишила велика любов до мене мого діда і бабки, краса цього маленького куточка подільської землі. А можливо, і щось дотепер не відоме. З юнацьких років почав цікавитися історією села. Свою родовідну лінію знаю на вісім поколінь, а це понад 200 років. Уже є дев’яте коліно цього роду — це онуки нинішнього голови громади Миколи Павловича Арнаута — Павлик і Олеся.

Олег Мельник — професор Національного університету біоресурсів і природокористування України. 2007-го прочитав про наявність у одного з сіл Донецької області герба, прапора і гімну. Закралась думка, а хіба Котюжани гірші? Натхненний прикладом, написав вірш, який згодом передав Миколі Арнауту, а місцевий музикант Олег Гладкий написав музику до нього, і він перетворився на пісню, а пісня — на гімн…

— Ми тоді були першими в Мурованокуриловецькому районі, хто обзавівся територіальною символікою. Представлені Олегом Петровичем матеріали обговорили на сході громади, а депутати затвердили їх на засіданні сесії сільської ради, — згадує сільський голова Микола Арнаут. — Відтоді рівноправно використовуємо свою символіку поряд із державною на різних патріотичних заходах. Коли випадає нагода, запрошуємо на них і професора Мельника. Це — надзвичайно доброзичлива, ерудована і комунікабельна людина, з якою легко розмовляти на різні теми. Мені приємно, що маю такого родича.

Олег Петрович справу хотів завершити в комплексі — щоб і прапор був, і герб. Але тут пішло не так легко, як із віршем. Довелося познайомитися з геральдикою взагалі і українською зокрема. Мельник зробив кілька варіантів, які представив на суд громадськості села. Потім його запросили на засідання сесії сільської ради, де він провів своєрідний захист творчої роботи. Депутатам сподобалося, і вони затвердили свою територіальну символіку.

— Мені приємно, що, пишаючись своїм подільським корінням, зробив маленький внесок у велику історію славних Котюжан, — каже Олег Мельник.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Проблеми — серце та судини
Читати
Тому що зручно
Читати
Дефіцит породжує дорожнечу
Читати
Відгуляли
Читати
Обсяги поменшали
Читати
Знову страшна аварія
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове