Архів
Вівторок,
11 серпня 2020 року

№ 60 (19808)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • Природа і ми

Саджанці для лісу

Ігор ТАБІНСЬКИЙ.

За різними оцінками, в Україні на ліси припадає близько 16 відсотків загальної площі (10-11 мільйонів гектарів), що вдвічі менше, ніж середній показник у Європі. Тож відновлення лісових масивів є однією з найнагальніших потреб нашої держави.

ЦИМ опікується, зокрема, й лісовий селекційно-насіннєвий центр у Брюховичах, який, застосовуючи сучасні технології, з кожним роком нарощує потужності з вирощування садивного матеріалу. На підприємстві реалізовують сучасний проєкт вирощування із закритою кореневою системою на базі технологій шведської компанії ВСС — світового лідера в цій царині.

Використання таких сіянців дає змогу лісівникам не тільки розширювати строки садіння лісових культур, а й підвищити практично до 100 відсотків приживлюваність садивного матеріалу. Відкрита коренева система, пояснюють, ефективна лише наполовину.

Лісовий селекційно-насіннєвий центр працює вже більш як півтора десятка літ. За цей період перероблено 1,2 мільйона кілограмів лісонасіннєвої сировини і отримано понад 49,3 тисячі кілограмів якісного насіння. З нього можна виростити понад два мільярди дерев.

Днями до центру навідався голова Державного лісового агентства Василь Кузович. На цю посаду він призначений кілька тижнів тому. Родом головний лісівник країни з села Бітля на Львівщині, трудову діяльність у 1980-х роках розпочинав техніком-лісівником у Самбірському лісгоспзазі. Тож не дивно, що ближче знайомство із галуззю і її перспективами почалося з рідних теренів…

Василь Кузович висловив сподівання, що вирощування садивного матеріалу із закритою кореневою системою допоможе успішно розв’язати питання заміни всихаючих ялинників у Карпатах і соснових насаджень у зоні Малого Полісся на біологічно стійкі деревостани.

На фото автора: працівники Брюховицького селекційно-насіннєвого центру демонструють саджанці головному лісівникові країни.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Проблеми — серце та судини
Читати
Тому що зручно
Читати
Дефіцит породжує дорожнечу
Читати
Відгуляли
Читати
Обсяги поменшали
Читати
Знову страшна аварія
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове