Архів
Вівторок,
11 серпня 2020 року

№ 60 (19808)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • Новини АПК

Бачать потенціал житниці

Маргарита СИТНИК,

Устина ГРЕЧАНЮК.

ОРГАНІЗАЦІЯ економічного співробітництва та розвитку і Всесвітня продовольча організація оприлюднили прогноз, згідно з яким протягом наступних 10 років Україна продовжить посилювати свої позиції на світовому ринку зерна і може увійти до п’ятірки найбільших експортерів зернових, збільшивши свою частку до 14%. Виробництво української пшениці на кінець 2029-го сягне 34 млн тонн, або 4,1% світового. Для порівняння, торік воно становило 28 млн тонн (3,7% світового). Хоча посівні площі під цією культурою залишаться майже незмінними, нарощення обсягів досягнуть за рахунок посилення продуктивності на 20%. Також очікується, що наша держава й надалі збільшуватиме експорт пшениці, наприкінці 2029 року довівши його до показника близько 25 млн тонн.

Риби не наїмося

ПРОМИСЛОВИЙ вилов риби у внутрішніх водоймах України за перше півріччя 2020 року скоротився на 40,8% порівняно з аналогічним періодом торік: у січні — червні українські рибалки виловили 3138 тонн риби та інших водних біоресурсів. За аналогічний період 2019-го цей показник становив 5306 тонн. Про це повідомила пресслужба Державного агентства рибного господарства.

Тим часом загальний промисловий вилов риби та інших водних біоресурсів від початку року становить 6536 тонн. Зокрема, у Чорному морі за звітний період він сягнув 2513 тонн, в Азовському — 885, у річці Дунай — 252, в Дністрі з лиманом і Кучурганському водосховищі — 718, Кременчуцькому водосховищі — 513 тонн. Найбільше в січні — червні українські рибалки виловили рапанів (1524 тонни), карасів (1482), тюльки (698), шпротів (414), лящів (297), оселедців (248 тонн).

Згодиться все

ВІННИЦЬКА харчосмакова фабрика, яка є найбільшим переробником хрону в Україні, постійно відчуває брак сировини. У періоди найбільшої кризи корінь доводилося імпортувати з Білорусі та Угорщини. Керівництво підприємства вже кілька років поспіль шукає партнерів серед великих фермерів, готових ризикнути і почати промислове вирощування хрону.

І ось цього року з’явилося одразу дві такі великі ділянки — в Сутисках Тиврівського та у Томашпільському районах. В угорців було закуплено 130 тисяч саджанців кореня хрону. Фабрика і фермери разом оцінять урожайність угорської розсади, порахують доцільність використання під неї поливних полів і навчаться організовувати процес розподілу врожаю для переробки і садивний матеріал за угорським зразком.

Хрін найкраще вирощувати після культур, які рано звільняють поле: огірків, помідорів, ранньої картоплі. Це дає можливість своєчасно провести підготовку ґрунту. Однак чим раніше його посадити, тим вища його врожайність. Зрошують рослини дощувальними установками. Використовуються не лише кореневища — зрізана перед збиранням урожаю зелена маса йде на корм худобі.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Проблеми — серце та судини
Читати
Тому що зручно
Читати
Дефіцит породжує дорожнечу
Читати
Відгуляли
Читати
Обсяги поменшали
Читати
Знову страшна аварія
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове