Архів
Вівторок,
11 серпня 2020 року

№ 60 (19808)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • З літопису наших днів

Миші не винні

Зенон МИХЛИК.

Тернопільська область.

НИНІШНЬОЇ весни колишній директор Державного агентства резерву України Ярослав Погорілий зробив резонансну заяву: зникли 2700 (!) вагонів із зерном. Пропажу виявила ним же ініційована позапланова перевірка елеваторів — там залишилося лише 3% зерна необхідної норми зберігання. Державі завдано мільярдного збитку, під загрозою опинилася продовольча безпека держави.

Серед підприємств Держрезерву, які особливо «відзначилися» у тій афері, фігурує Чортківський комбінат хлібопродуктів (КХП). За відомою на той час інформацією, з його складів зникло збіжжя, яке могло б поміститись у 150 залізничних вагонах. Хоча в документах «усе грало», зерно начебто й надалі зберігалося у тамтешніх засіках.

Поліція відкрила кримінальне провадження за статтею про привласнення, розтрату майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем. Згодом, як прокоментували у прокуратурі Тернопільської області, «в зв’язку з неефективністю досудового розслідування» розплутувати той клубок доручили слідчим відділу УСБУ в Тернопільській області. Нове слідство ініціювало проведення суцільної інвентаризації майна на комбінаті, зокрема, наявності зернової продукції.

— Перед тим ми здійснили внутрішню інвентаризацію, — повідав журналістам новопризначений керівник підприємства Денис Мартиненко. — За обліком у нас було 50 тисяч тонн зернових, а в реальності — майже 50 відсотків не вистачало.

Остаточний підсумок мало підбити тотальне переважування зерна, що відбувалося під контролем представників СБУ, аудиторської служби і КХП. Результат оголосив днями на прес-конференції прокурор області Петро Бойко: «Загальна нестача — 23 тисячі 700 тонн. Це понад 330 вагонів-зерновозів. Досудове розслідування триває, провадяться експертизи. Схоже, що розкрадалося державне зерно не один рік».

Отже, схеми налагоджені давно… У серпні 2015-го тодішній міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавічус на своїй сторінці в Twitter написав: «Провели інвентаризацію Держрезерву — це просто авгієві стайні, які нам потрібно буде чистити. Там і нафтопродукти, які просочилися крізь шпарину, і нестача зерна, і зниклі понтонні мости... Зокрема, інвентаризація показала, що близько 250 тисяч тонн зерна в Держрезерві кудись зникли. На папері є, а по факту — немає».

Тепер майже аналогічні факти назвав і Ярослав Погорілий. У недавньому інтерв’ю виданню «AgroPolit.com» він констатував: «Держрезерв на грані банкрутства… Є директори елеваторів, які по 20 років працюють там. Вони не сприймають ці підприємства як державні, швидше, як свої… Спеціально занижуються фінансові показники, банкрутують підприємства, роздувається кредиторка, щоб виставити це як неліквідне».

Нагадаємо, що після гучної заяви про розкрадене зерно його було звільнено з керівної посади, як стверджує, «без чіткого пояснення причин». Можливо, тому що оприлюднена інформація про захмарні апетити «мишей», які «згризли» стратегічні запаси хліба, справила ефект інформаційної бомби. Але чи спроможна її вибухова хвиля зруйнувати роками вибудовувані злочинні схеми?

Ситуація насправді дуже тривожна, позаяк основні завдання Держрезерву — забезпечення потреб, що виникають в особливий період (нині на сході країни — бойові дії), при ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, надання гуманітарної допомоги тощо.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Проблеми — серце та судини
Читати
Тому що зручно
Читати
Дефіцит породжує дорожнечу
Читати
Відгуляли
Читати
Обсяги поменшали
Читати
Знову страшна аварія
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове