Архів
Вівторок,
11 серпня 2020 року

№ 60 (19808)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • Неоголошена війна

Гра у термінологію

Михайло ВЕДМІДЬ.

ВІД початку дії режиму припинення вогню 27 липня у зведеннях пресцентру ООС, коли йшлося про кількість ворожих обстрілів або порушень тиші, фігурували цифри від 1 до 3. Це давало привід для обурення — мовляв, повної тиші нема, тож домовленості Тристоронньої контактної групи про перемир’я не виконуються.

Тоді ситуацію прояснив віцепрем’єр-міністр — міністр із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков: так, повної тиші нема, але перемир’я є. І це головне.

Трохи згодом на сайті ОБСЄ поінформували, що від початку дії перемир’я до вечора 5 серпня СММ ОБСЄ зафіксувала 251 випадок порушення тиші. Одразу ж у ЗМІ виникли відповідні питання: хто ж фальсифікує ситуацію? Тим паче що жодних подробиць щодо методики підрахунку порушень міжнародні спостерігачі у своєму звіті не надавали. А в Україні останнім часом стало модним більше довіряти «партнерам і союзникам», аніж вітчизняним структурам. І, здається, ніхто не насмілився зауважити, що на місію витрачаються солідні кошти, а тому її спостерігачі зацікавлені показувати результати своєї роботи з найкращого боку. Ні, не фальсифікувати, але зараховувати до числа порушень будь-які, зокрема й найдрібніші.

Після здійнятого у деяких медіа галасу ситуацію делікатно спробував пояснити головнокомандувач ЗСУ Руслан Хомчак: «У нас на території, де немає війни в Україні, кожного дня буває стільки обстрілів і вибухів... А тут все-таки лінія зіткнення… Раніше ми їх (поодинокі постріли. — Ред.) не фіксували взагалі. Вони неприцільні, вони не долітають до наших позицій. Але ми чітко визначилися, що не обманюємо нікого. У першу чергу суспільство, щоб усі розуміли, що відбувається. Взагалі їх можна було б не враховувати».

І вже у ранковому зведенні штабу ООС за понеділок, 10 серпня, повідомляється про чотири порушення домовленостей ТКГ із боку збройних формувань РФ, із яких «дві ворожі провокації зі стрілецької зброї». А перші два порушення (які, напевно, зафіксує й СММ ОБСЄ) — здійснення противником інженерного обладнання позицій у бік наших підрозділів, а також проліт БПЛА російського виробництва типу «Орлан-10» з перетином лінії розмежування на Приазов’ї.

При цьому у штабі наголосили, що 15-ту добу поспіль, відколи проголошено перемир’я, серед українських захисників бойових втрат і поранень немає.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Проблеми — серце та судини
Читати
Тому що зручно
Читати
Дефіцит породжує дорожнечу
Читати
Відгуляли
Читати
Обсяги поменшали
Читати
Знову страшна аварія
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове