Архів
Вівторок,
11 серпня 2020 року

№ 60 (19808)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • З приводу

Лібералізація по-українськи

Олена БЕГМА.

У серпні, після липневого здорожчання, газ для населення знову підскочив у ціні — до 3,24 грн за куб. І це без урахування вартості доставляння.

У «НАФТОГАЗІ» пояснили: ціна блакитного палива зросла на 0,27 грн/куб. м через те, що «ринок входить у сезон високих цін, який зазвичай настає з наближенням опалювального періоду». У компанії також наголосили, що з 1 серпня ще й «набули чинності зобов‘язання щодо лібералізації ринку постачання палива побутовим споживачам», які Україна взяла на себе на переговорах із МВФ. Згідно з ними, не тільки скасовано державне регулювання цін на газ для домогосподарств, а й українці без перешкод можуть змінювати постачальника зі зручнішим сервісом і вигіднішими пропозиціями. Для цього споживач має подати майбутньому трейдерові заяву на приєднання, паспорт, ідентифікаційний податковий код, останню платіжку за газ і свідоцтво про право власності на житло. Решту зробить новий постачальник, і перехід відбудеться автоматично.

На сьогодні ліцензію на торгівлю газом мають 774 компанії. Серед них реально працюють три сотні, а подали заявку на участь у нових ринкових умовах із 1 серпня всього лише пів сотні. Досі беззастережним монополістом залишається «Нафтогаз України» — національна компанія, що здійснює повний цикл операцій із розробки родовищ і постачання природного і скрапленого газу споживачам. Наразі всі домогосподарства, які є клієнтами «Нафтогазу», автоматично перевели на тариф «Місячний», що передбачає післяплату за спожитий газ. Вартість його кубометра оприлюднюватиметься на початку кожного місяця споживання. Водночас у компанії пропонують і тариф «Річний», який передбачає оптову купівлю газу. Під’єднати його українці зможуть невдовзі, з 15 серпня. За ним ціна становитиме 4,73 грн (знову ж таки з ПДВ, але без урахування доставляння) впродовж усього року.

Втім, новий серпневий тариф «Нафтогазу» виявився дорожчим за липневий на 15%, а за оптовим тарифом «Річний» доведеться платити більше на 59%. Здавалося б, вигода від місячного тарифу очевидна. Та не поспішаймо з висновками. Бо нібито висока «оптова» ціна на блакитне паливо від «Нафтогазу» може виявитися вигіднішою, якщо на старті опалювального сезону вартість куба газу карколомно підскочить угору. Хоча зростання може виявитись і помірним, якщо у «Нафтогазу» почнуть з’являтися конкуренти і він утрачатиме монополію на ринку. Також «фактором стримування» є рекордні запаси ресурсу у вітчизняних підземних газосховищах (23 мільярди кубометрів, на 44% вище за торішні), чого вистачить для найсуворішої зими. До того ж, як запевнила виконувачка обов’язків міністра енергетики Ольга Буславець, Україна до початку опалювального сезону-2020/2021 повністю забезпечена й іншим паливним ресурсом — вугіллям. Зрештою цьогоріч начебто ніщо не загрожує і транзиту блакитного палива українською ГТС. Росія зіткнулася з новими перепонами при прокладанні альтернативного газогону «Північний потік-2»…

Та все ж, на думку більшості експертів, домогосподарствам, які використовують газ для опалення, варто готуватися до істотного збільшення витрат. Будьте певні: газові компанії знайдуть спосіб, як навіть попри теплі зими збільшувати свої прибутки за рахунок споживачів. Хоча в Україні є недорогий газ власного видобутку, населенню знову доведеться платити «за імпортним паритетом». І без того абонплата, тариф на постачання і розподіл, із 1 січня зросла майже вдвічі. І нема гарантії, що до кінця року не підскочить іще.

При цьому найбільше постраждають співвітчизники з середнім рівнем доходів, які зазвичай є найсумліннішими платниками комунальних платежів і яким, хоч і не жирують, субсидій «не положено».

Така ось «лібералізація ринку постачання палива побутовим споживачам» на вимогу МВФ.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Проблеми — серце та судини
Читати
Тому що зручно
Читати
Дефіцит породжує дорожнечу
Читати
Відгуляли
Читати
Обсяги поменшали
Читати
Знову страшна аварія
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове