Архів
Вівторок,
11 серпня 2020 року

№ 60 (19808)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Міфи про неукривний виноград

ПРАКТИЧНО всі високоякісні сорти мають низьку морозостійкість. А морозостійкий сорт — це мрія виноградаря. Маючи такий сорт, не треба думати, чим і коли його вкрити, при цьому відпадає загроза, що лоза випріє під укриттям. Також необхідно вчасно кущі відкривати і відразу ж обприскувати залізним купоросом од цвілі... Морока, словом. Та й миші можуть внести коригування в кількість вічок на вкритих пагонах.

На сьогодні морозостійких столових сортів майже не існує. Хіба що на Півдні України можна не вкривати виноград на зиму.

Вирощувати ж гарний сорт хочуть усі. Однак коли чують про необхідність його захисту від зимової холоднечі, ентузіазм зникає. Новачки сподіваються знайти диво-сорт, наполегливо шукають і часто-густо натрапляють на шахраїв, які обіцяють золоті гори.

Хоча в характеристиках деяких сортів і зустрічаються заповітні слова «витримує мінус 27ОС і навіть мінус 29ОС», від цього виноградарям не легше. Що це насправді означає? Те, що лоза взимку витримує короткочасне зниження до цих позначок на градуснику з незначним ушкодженням бруньок і лоз. Тут важливий момент — короткочасне. У той же час коренева система витримує морози лише до мінус 7—8ОС.

Морозостійкість коренів реально збільшити тільки до мінус 11ОС, використовуючи спеціальні морозостійкі підщепи. Саме тому виноград рекомендується садити на глибину п’яткових коренів 40—50 см. Там коріння не промерзне за критичних температур.

З лозами ситуація дещо інша. Так, їх можна трохи вкрити землею. Тоді й обмерзання не страшне, і морози не так сильно впливатимуть на лози. Однак зимостійкість зазвичай змінюється, і не завжди в кращий бік. Тому, крім поняття морозостійкості, є важливіший параметр — зимостійкість. Тобто здатність сорту в сукупності витримувати цілий букет зимових факторів: сильний вітер, обмерзання, обледеніння, іній, мороз та ін. Але найнеприємніше — це нестійка погода наприкінці зими, коли тривалі відлиги змінюються морозами. За тимчасового потепління лози пробуджуються, бруньки бубнявіють, а потім ушкоджуються.

Першими страждають невкриті кущі або під плівковим укриттям. А ось захищеному винограду така погода не заподіє шкоди. Тож чи варто шукати суперморозостійкий сорт, якщо він не здатний протистояти мінливій ​​погоді? Такі міфічні сорти душу виноградаря не потішать. У той час як кущі з гідними гронами і ягодами і вкривати на зиму не клопітно.

Версія для друку          До списку статтей

ПЕВНО, кожен, хто мешкає у приватному будинку, мріє про альтанку у себе в садку. Є в ній щось романтичне. Ще б пак: так добре зібратися сім’єю в затишному місці, пообідати або погомоніти з сусідами, милуючись прекрасними деревами і квітами, які зовсім поруч, спостерігаючи за льотом бджілок і метеликів. До мрії — рукою подати. Треба ретельно прикинути наявні в господарстві «зайві» матеріали, можливо, додаткові фінанси на те, чого не вистачає, поміркувати над конструкцією і — засукати рукави. А ми в цьому допоможемо, класифікувавши ці садові споруди за видами і матеріалами, щоб ви могли вибрати підходящу для себе. Дамо й деякі загальні поради.

До редакції телефонувало кілька наших читачів із запитаннями щодо агроволокна: чи справді така хороша штука, як його рекламують. Один чув від сусідів, що дуже добре захищає від приморозків, інший розчарований, бо купив білий матеріал, гадаючи, що вбереже грядки заразом і від бур’янів. Тож розповімо, які є види спанбонду, як іще називають агроволокно, і, відповідно, трохи різне призначення.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове