Архів
Вівторок,
11 серпня 2020 року

№ 60 (19808)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

I пирію не буде

ЯК ПОЗБУТИСЬ пирію? Дуже просто — посадити на ділянці жоржини. Пирій просто-таки не терпить їхнього запаху. Втім, цією порадою скористаєтесь уже наступного сезону, а зараз стане в пригоді інший спосіб.

Якщо потрібно звільнити від пирію чи березки польової велику ділянку, засійте її гірчицею. Ця культура — природний гербіцид, яка надійно захищає посіви від бур’янів.

Сіяти гірчицю можна впродовж усього вегетаційного періоду. Висівають дещо підвищену норму — 300 г на сотку. Для прискорення росту та збільшення маси рослин гірчиці бажано внести в ґрунт невелику кількість мінеральних добрив: аміачної селітри — 1-1,5 кг, нітроамофоски — 2,5-3 кг на сотку. На невеликих площах гірчицю сіють урозкид. Після ручного висівання насіння загортають у ґрунт, вирівнюючи поверхню бороною або граблями. Коли вологи достатньо, сходи з’являються через 8—10 днів, а через 35—40 днів гірчиця щільно вкриє землю і зацвіте. Під її покровом ви не знайдете жодної бур’янини. Кореневища пирію потрухнуть і втратять здатність відростати.

Щоб знищити пирій чи березку, можна посіяти гірчицю після збирання врожаю ранніх культур протягом серпня — на початку вересня. Вирощену зелену масу потім слід прикопати або приорати, подрібнивши її лопатою. Таким чином ви ще й збагатите ґрунт органікою.

Версія для друку          До списку статтей

ПЕВНО, кожен, хто мешкає у приватному будинку, мріє про альтанку у себе в садку. Є в ній щось романтичне. Ще б пак: так добре зібратися сім’єю в затишному місці, пообідати або погомоніти з сусідами, милуючись прекрасними деревами і квітами, які зовсім поруч, спостерігаючи за льотом бджілок і метеликів. До мрії — рукою подати. Треба ретельно прикинути наявні в господарстві «зайві» матеріали, можливо, додаткові фінанси на те, чого не вистачає, поміркувати над конструкцією і — засукати рукави. А ми в цьому допоможемо, класифікувавши ці садові споруди за видами і матеріалами, щоб ви могли вибрати підходящу для себе. Дамо й деякі загальні поради.

До редакції телефонувало кілька наших читачів із запитаннями щодо агроволокна: чи справді така хороша штука, як його рекламують. Один чув від сусідів, що дуже добре захищає від приморозків, інший розчарований, бо купив білий матеріал, гадаючи, що вбереже грядки заразом і від бур’янів. Тож розповімо, які є види спанбонду, як іще називають агроволокно, і, відповідно, трохи різне призначення.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове