Архів
П’ятниця,
7 серпня 2020 року

№ 59 (19807)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Запитання — відповідь

Призначення аліментів

Ліна ПАСЬКО.

«Хочу подати на аліменти, проте ми з чоловіком проживаємо у різних населених пунктах. Скажіть, будь ласка, до якого суду маю звернутися — за місцем свого проживання чи чоловіка?» — запитує Катерина С. із міста Пирятин Полтавсь-кої області.

ВІДПОВІДНО до статті 180-ї Сімейного кодексу України, батьки зобов’язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття. Однак, якщо повнолітні дочка, син продовжують навчання й у зв’язку з цим потребують матеріальної допомоги, батьки мають утримувати їх до досягнення 23 років за умови, що вони можуть надавати матеріальну допомогу.

У разі коли не вдалося мирно домовитися про сплату аліментів із подальшим укладенням письмового, завіреного у нотаріуса, договору, питання їх стягнення вирішує суд. І право на звернення до суду з позовом про стягнення аліментів має той із батьків, із ким проживає дитина (діти). А також — сама дитина, яка продовжує навчання.

Отже, згідно зі статтею 28-ю Цивільного процесуального кодексу України, позови, зокрема щодо стягнення аліментів, збільшення їх розміру, оплати додаткових витрат на дитину, стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів, індексації аліментів, зміни способу їх стягнення, можуть пред’являтися також за зареєстрованим місцем проживання чи перебування (місце, де особа проживає менш ніж 6 місяців) позивача.

При визначенні розміру аліментів суд враховує низку обставин, серед яких: стан здоров’я і матеріальне становище дитини; стан здоров’я і матеріальне становище платника аліментів; наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; наявність на праві власності, володіння та/або користування у платника аліментів майна і майнових прав, у тому числі рухомого і нерухомого майна, грошових коштів, виключних прав на результати інтелектуальної діяльності, корпоративних прав; доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів; інші обставини, що мають істотне значення (стаття 182-га Сімейного кодексу України).

За рішенням суду кошти на утримання дитини можуть бути визначені та сплачуватися як частка від доходу платника або ж як тверда грошова сума.

Відповідно до статті 5-ї Закону України «Про судовий збір» від 8 липня 2011 року, від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються, зокрема, позивачі у справах про стягнення аліментів, збільшення їх розміру, оплату додаткових витрат на дитину, стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів, індексацію аліментів чи зміну способу їх стягнення, а також заявники у разі подання заяви щодо видачі судового наказу про стягнення аліментів.

Проте якщо ви отримуєте чи отримуватимете аліменти на дитину, пам’ятайте, що аліменти, одержані на неї, є власністю цієї дитини. І розпоряджатися відповідними сумами слід виключно за цільовим призначенням в інтересах дитини. Неповнолітня дитина має право брати участь у розпорядженні аліментами, одержаними на її утримання, а також на самостійне їх одержання і розпорядження ними відповідно до Цивільного кодексу України.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Безкоштовно за направленням
Читати
Поштомашини поїхали країною
Читати
Безпека для Свята знань
Читати
У НААН проблеми
Читати
Вихід продовжується
Читати
Обіцяють доступ до вакцини
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове