Архів
П’ятниця,
7 серпня 2020 року

№ 59 (19807)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Відлуння

Сквер Марка Безручка у Варшаві

Марія КРАМАР.

У НОМЕРІ за 17 липня наша газета розповідала про видатного українського полководця, генерал-хорунжого Української Народної Республіки Марка Безручка. У серпні 1920-го його 6-та Січова дивізія неподалік міста Замостя зупинила і змусила відступити першу кінну армію Будьонного, врятувавши Польщу від більшовицької окупації. Марко Данилович також командував Середньою групою військ Армії УНР, що восени 1920 року провела контрнаступ проти більшовицьких військ і зайняла Поділля.

Днями стало відомо, що Рада міста Варшава вирішила вшанувати пам’ять видатного українського полководця і назвати його іменем сквер у варшавському районі Воля. Під час голосування за ухвалення цієї постанови виступили 57 депутатів, один утримався, проти не було жодного.

Пропозицію щодо найменування скверу на честь Безручка подала до міської ради організація «Громадська ініціатива з догляду за могилами воїнів Української Народної Республіки у Варшаві». «У 2020 році ми святкуємо 100-ту річницю Варшавської битви, — йшлося у поданні. — Це чудова можливість, аби столиця віддала шану союзникам — офіцерам і солдатам Армії Української Народної Республіки, які пліч-о-пліч із солдатами польської війська захищали Варшаву і Європу від більшовицької навали. Генерал Марко Безручко є символом цієї спільної боротьби». Також наголошувалось, що за цю вірність, виконання військового обов’язку до кінця бійцям Армії УНР — єдиного на той час союзника польської армії — належать пам’ять і повага. Пропозицію «Громадської ініціативи…» підтримали Посольство України у Польщі та низка організацій, зокрема Українське історичне товариство, Об’єднання польських гарцерів тощо.

Нагадаємо, що Марко Безручко після поразки УНР емігрував до Польщі й до своєї смерті 1944 року жив у Варшаві. Похований генерал-хорунжий на Вольському цвинтарі польської столиці.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Безкоштовно за направленням
Читати
Поштомашини поїхали країною
Читати
Безпека для Свята знань
Читати
У НААН проблеми
Читати
Вихід продовжується
Читати
Обіцяють доступ до вакцини
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове