Архів
П’ятниця,
7 серпня 2020 року

№ 59 (19807)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Візьміть до уваги

«Нульові» кредити під... сотні відсотків

Олена КОЩЕНКО.

Карантин став нелегким випробуванням для українських родин, які без підтримки держави залишилися сам на сам зі своїми проблемами. Нині їх заповзялися вирішувати фінансові установи, які через нав’язливу рекламу активно пропонують «вигідні кредити під 0%». Такими позичками можна швидко задовольнити власні потреби, але ж борги слід повертати. Ось тут і починаються сюрпризи від кредиторів, яких ніхто не передбачав.

МИКОЛА Р-ко, 57-річний мешканець одного з сіл Білоцерківського району на Київщині, який утримує родину, ще на самому початку запровадження карантину втратив роботу. Невдовзі дружина занедужала, знадобилась операція. Де дістати 17 тисяч гривень? У родині такої суми не було, тож на сімейній раді вирішили скористатись кредитом. Микола поїхав у райцентр. У тамтешніх банках готові були підсобити, але ж під 35—40% річних, та ще й на таких умовах, що у підсумку довелося б віддати втричі більшу суму. Не міг собі таке дозволити. І вже коли, зневірившись, збирався повертатись додому, на автобусній зупинці побачив щит із рекламою «Кредити під 0%».

Тут же стояла і скляна ятка з великою вивіскою фінустанови, яка рекламувала свої послуги. Зайшов. Працівниця привітно зустріла, підтвердила інформацію, запевнивши, що у них «усе законно», вони підписують із клієнтом договір. Від нього вимагається лише паспорт (реєстрація не має значення) і номер банківської карти, на яку відразу після укладання угоди перекидаються гроші. Нема навіть потреби підтверджувати свій легальний рівень доходів. Не роздумуючи, погодився. Підписав договір. Як тільки це сталося, заповітна сума впала на картку Миколи. На тому розпрощались.

Невдовзі дружину успішно прооперували у столичному медцентрі. За два місяці й карантин трохи послабили. Тож і йому, роботящому будівельникові за фахом, знайшовся підробіток. Як тільки на картку впали перші зароблені гроші, погасив із них п’ять тисяч позички. Але повідомлення, яке надійшло від фін-установи, шокувало. Кредитна спілка дякувала за платіж і водночас попереджала про борг. Його сума перевищувала позичену втричі.

Поїхав у Білу Церкву розбиратися. Працівниця фінустанови сказала: «Все законно. Читайте договір». Вчитався і схопився за серце. Бо кредит «під 0%» був чинний… перші п’ять діб. А далі кредитор закріпив за собою право не тільки встановлювати кредитну ставку, а й щоденно нараховувати штрафи або пеню.

Таких історій по всій Україні нині хоч греблю гати. Десятки тисяч співвітчизників уже опинились у борговому зашморгу «нульових» кредитів. А все тому, що ухвалений іще три роки тому Закон «Про споживче кредитування» вмістив ряд законодавчих шпарин для недоброчесної реклами фінансових послуг. Річ у тому, що кредитори заробляють у рази більше, якщо споживач порушує зобов’язання за договором. Тому не завжди пояснюють приховані умови, прописані у договорі. При цьому у держави мало важелів упливу на недобросовісних кредиторів. Адже за документами усе законно: позичальник сам добровільно підписав договір на зазначених умовах. Допомогти ошуканому може тільки суд. Але ж, щоб його виграти, треба наймати за чималі гроші адвоката, який візьметься довести факт «недобросовісної реклами». Адже у статті 151-й Закону «Про захист від недобросовісної конкуренції» записано, що повідомлення суб’єктом господарювання у рекламі неповних, неточних, неправдивих відомостей, зокрема внаслідок замовчування окремих фактів чи нечіткості формулювань, що вплинули на наміри цих осіб щодо придбання (замовлення) послуг цього суб’єкта господарювання, вважається поширенням інформації, що вводить в оману. За такі дії передбачена відповідальність. Проте у людей немає грошей на адвокатів.

Управління захисту прав споживачів Національного банку України нині буквально засипають скаргами на грабіжницькі розміри процентів і санкції у сфері кредитування. Люди повідомляють, що часом за «нульовим» кредитом доводиться сплачувати 1702% річних! «Я дуже прошу людей не вірити у кредити «під 0%». Фінансові установи — це не благодійні організації, вони не роздають кошти «просто так». А тим, хто все ж наважився взяти таку позичку, належить вдумливо вчитуватись у кожний пункт договору», — наголосила начальниця управління захисту прав споживачів НБУ Ольга Лобайчук.

А тим часом НБУ повідомив, що розпочав активну роботу з банками і фінансовими установами, спрямовану на захист прав споживачів. Так, із 1 вересня вони будуть зобов’язані чітко вказувати, ще й жирним шрифтом, кінцевий розмір процентів за кредитами.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Безкоштовно за направленням
Читати
Поштомашини поїхали країною
Читати
Безпека для Свята знань
Читати
У НААН проблеми
Читати
Вихід продовжується
Читати
Обіцяють доступ до вакцини
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове