Архів
П’ятниця,
7 серпня 2020 року

№ 59 (19807)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • До джерел

Знахідка на Хортиці

Ганна КЛІКОВКА.

Запорізька область.

НА ХОРТИЦІ, на схилі балки Ганнівка, неподалік житлових будинків, ідентифікували місце поховання німецького переселенця Якоба Геппнера (1748—1826). Про знахідку повідомив співробітник Національного заповідника «Хортиця» Максим Штатський. За його словами, могила належить непересічній постаті, яка входила до групи представників християнської протестантської спільноти — менонітів, що за запрошенням Катерини II брала участь у визначенні місця розташування їхньої колонії у Запоріжжі. Саме Якоб Геппнер, власне, першим із менонітів на власні очі побачив Хортицю і назавжди закохався в цей острів і у весь Запорізький край.

Усе своє доросле життя він провів у Запоріжжі, відійшов у інші світи 78-річним 1826 року. Знайшов вічний спочинок на Хортиці, пізніше поруч із батьком поховали й молодшого сина переселенця. 1973 року надгробки менонітів перевезли із Запоріжжя до Канади. А місце поховань заросло, загубилося, захаращене побутовими відходами. Аж поки його не відшукали запорізькі дослідники. Науковці керувалися світлинами далеких родичів, на яких було видно стару грушу позаду. Саме дерево й стало орієнтиром, де шукати сліди історичної пам’ятки. Від перевезеного в Канаду меморіального комплексу залишилися плита й каміння, що служило фундаментом для огорожі.

Максим Штатський розповів, що співробітники Національного заповідника «Хортиця», розчищаючи місце поховання Геппнера, працювали вручну, і пошукова знахідка наштовхнула їх на цілком логічне рішення створити поруч із могилою меморіал Першого Поселення. Звісно, для цього ентузіастам потрібна допомога небайдужих людей — моральна, фінансова, інформативна. Саме так, за участі громадянського суспільства, можливо зберегти сліди цікавої історичної минувшини.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Безкоштовно за направленням
Читати
Поштомашини поїхали країною
Читати
Безпека для Свята знань
Читати
У НААН проблеми
Читати
Вихід продовжується
Читати
Обіцяють доступ до вакцини
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове