Архів
П’ятниця,
7 серпня 2020 року

№ 59 (19807)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну

І народила Дочку преблагословенну

Антоніна КІЗЛОВА.

7 серпня (25 липня за ст. ст.) християни вшановують матір Пречистої Діви Марії святу праведну Анну з нагоди її Успіння.

Анна походила зі знатного роду старозавітного первосвященника Аарона, нащадка царя Давида, проте сама не була привілейованою. З чоловіком жила у Назареті Галілейському (нині — територія Ізраїлю) в злагоді й достатку, допомагаючи нужденним. Утім, за майже 50 років у подружжя так і не народилася дитина, що в ті часи вважалося тяжким прокляттям. Бездітні пари навіть не мали права приносити дари до храму: цих людей вважали такими, про котрих буцімто забув Бог.

Йоаким зважився усамітнитись у пустелі для молитов про батьківство. Анна, залишившись на самоті, благала Господа про те, аби стати матір’ю, і в цей саме час у саду явився їй архангел Гавриїл. Він провістив уже досить літній жінці, що та народить Дочку — благословення всьому людству.

Омріяну дитину Марію, котрій згодом судилося народити Бога у плоті, подружжя за обітницею присвятило Всевишньому. Трирічною дівчинку віддали жити до Єрусалимського храму.

Останні два роки свого життя Анна, уже вдова, провела поряд із Донькою при храмі. Померла вона 79-річною, її поховали в Єрусалимі. За правління святого благовірного царя Юстиніана І (527—565 рр.) у Девтері на честь Анни був збудований храм. Імператор Юстиніан II (правив у 685—695, 705—711 рр.) відновив споруду після того, як свята явилася його вагітній дружині. У той же час за наказом володаря мощі праведної Анни і її мафорій (покривало) урочисто перенесли до Константинополя.

Святих Анну та Йоакима просять про заступництво як кровних предків Ісуса Христа наприкінці кожного богослужіння. Жінки, особливо ті, що при надії, здавна звертаються до матері Богородиці з проханням про молитовну підтримку під час пологів, вигодовування малюків. Доля угодниці є символом винагороди за невичерпну надію на Господа.

В Україні празник часом називають «Ганною Холодною». Цього дня в давнину передбачали перебіг зими (яка погода вранці — таким буде і грудень, що відбувається після обіду — те чекає і в січні). Що сильніший 7 серпня дощ, то більшого снігу очікували взимку.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Безкоштовно за направленням
Читати
Поштомашини поїхали країною
Читати
Безпека для Свята знань
Читати
У НААН проблеми
Читати
Вихід продовжується
Читати
Обіцяють доступ до вакцини
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове