Архів
П’ятниця,
7 серпня 2020 року

№ 59 (19807)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Фізкульт-ура!

Обжинки по-кобзівськи

Леонід ЛОГВИНЕНКО.

Харківська область.

На фото Сергія Череди: керівник господарства «Промінь» Євген Третяков (четвертий праворуч) із переможцями Кубка І. М. Гулого з пляжного волейболу.

Вісімнадцять команд завітали до Кобзівки, що у Красноградському районі, аби позмагатися за Кубок із пляжного волейболу, який традиційно після завершення жнив відбувається в цьому селі у пам’ять про Героя України Івана Михайловича Гулого.

— ЦІ ЗМАГАННЯ вже 11-ті за ліком. В їх основу покладена історія звитяжної праці на землі мого дідуся — як у господарстві, так і на теренах нашого краю. Цьогоріч йому виповнилося б 80 років, — каже внук знаного аграрія Євген Третяков.

Іван Михайлович Гулий був людиною легендарною. У 1990-ті, коли все розвалювалося, він зумів не лише зберегти господарство «Промінь», а й вивести його у найкращі на Харківщині. Дбав про гідне життя людей, опікувався спортом. Завдяки йому село Кобзівка, розташоване на межі з Дніпропетровщиною, сьогодні має вигляд перлини степу. Його онук Євген Третяков не розтринькав надбання дідуся, не розвалив господарство, хоча було багато охочих його роздерибанити, а зберіг як господар, примножуючи трудові й спортивні традиції. У пам’ять про діда, крім Кубка з пляжного волейболу, у вересні відбуваються змагання з футболу. Футбольна команда села бере участь у чемпіонаті району, який не припинився навіть під час пандемії. Під прапором «Променя» виступає також екіпаж мотоциклістів-колясочників, який брав участь у чемпіонаті України, що проходив нещодавно в Херсоні.

Кубок із пляжного волейболу для більшості сіл, можливо, й дивина. На морі, звісно ж, його проводять, а от у степу… Хоча що тут дивуватися: у Кобзівці також є пляж на березі величезного ставка, про який дбає і сільська громада, й господарство. То чому б селянам, які завжди добре трудяться на збиранні хліба (цього року в господарстві виростили більш ніж 50 центнерів зернових пересічно), не проводити під час обжинків такі видовищні та захопливі змагання?

Щодо напруженості спортивних пристрастей, то на нинішньому турнірі 18 волейбольних команд просто розривали майданчик під акомпанемент підбадьорливих уболівальницьких вигуків. Окрім команд, які традиційно беруть участь у Кубку, в село завітали волейболісти з Харкова, Змієва, Лозової і Нової Водолаги. Все ж удача усміхнулася кобзівцям, які у затяжній і запеклій боротьбі вирвали перемогу в команди з Андріївки. Цього разу боролися за кубок п’ять команд прекрасної статі, перемогу серед яких здобула команда з Краснограда. З кожним роком дівчат, охочих до пляжного волейболу, дедалі більшає.

У підсумку маємо такі результати: перше місце виборола команда «Промінь» (с. Кобзівка), друге та третє — у команд сусідніх Андріївки та Наталиного відповідно. Призери і переможці отримали кубки, медалі, дипломи і грошову винагороду. Серед жінок найкращим гравцем стала Анастасія Колотило (Зміївський район). Серед чоловіків — Ігор Дерев’янко (команда «Промінь»).

А потім за щедрим столом, як було і за Івана Михайловича, святкували обжинки. Хто міг і хотів, пригубив і чарчину. Сільські артисти дали концерт. Для дітей сільських трудівників організували безкоштовні батути і водні атракціони.

А після свята кобзівці знову повернулися до роботи. Попереду заготівля сінажу й сіна третього укосу, збирання й силосування кукурудзи. У селі навіть за найважчих часів не позбулися ферми, тримають понад тисячу голів ВРХ. Багато що почали заново. Скажімо, будівництво «молочної няні» — приміщення для вигодовування новонароджених телят.

Потім збирання соняшнику, кукурудзи на зерно, сорго, підготовка до сівби озимих… Робота на селі ніколи не закінчується, а свята — то лише кілька стібків на рушнику сільського життя.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Безкоштовно за направленням
Читати
Поштомашини поїхали країною
Читати
Безпека для Свята знань
Читати
У НААН проблеми
Читати
Вихід продовжується
Читати
Обіцяють доступ до вакцини
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове