Архів
П’ятниця,
7 серпня 2020 року

№ 59 (19807)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • З літопису наших днів

Будівельні вандали

Віталій НАЗАРЕНКО.

«Що ми за народ такий?!» — укотре питаю, дізнавшись про вандалів-будівельників, через яких ми втратили кілька сторінок своєї історії. Звідки в нас байдужість та невігластво у ставленні до своєї культурної спадщини? Та що гріха таїти, не лише до неї…

БЕЗ археологічних розкопок і самовільно будівельники збільшили котлован багатоповерхівки на вулиці Гончій. За словами тамтешніх робітників, вони прирізалися «усього десь на два метри» по всій ширині майбутнього фундаменту.

«Знищено близько 30 квадратних метрів давнього культурного шару, — обурюється археолог Ігор Ігнатенко. — А в ньому, між іншим, під час рятувальних археологічних розкопок, що проводились торік під керівництвом чернігівського археолога Віталія Рижого, знайшли чимало цікавого. Зокрема, колодязь давньоруського часу, в якому збереглася обкладка з дощок».

За словами археолога, із дна колодязя науковці дістали бронзову давньоруську каблучку, різноманітні предмети із дерева майже тисячолітнього віку. Деякі цікаві знахідки із цього розкопу були представлені на археологічній виставці, недавно експонованій у Чернігівському історичному музеї імені Василя Тарновського.

«Вставка давньоруської каблучки із гірського кришталю, бронзова підвіска у вигляді обушка, вістря стріли знайдені саме тут, — констатує науковець. — Лишається тільки гадати, яку цікаву інформацію ми безповоротно втратили через незаконні дії будівельників».

Наукова спільнота сподівається, що ця подія не залишиться поза увагою Департаменту культури Чернігівської ОДА і правоохоронців. Нагадаємо, що, згідно із законодавством, умисне незаконне знищення, руйнування або пошкодження пам’яток — об’єктів культурної спадщини — караються штрафом до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Безкоштовно за направленням
Читати
Поштомашини поїхали країною
Читати
Безпека для Свята знань
Читати
У НААН проблеми
Читати
Вихід продовжується
Читати
Обіцяють доступ до вакцини
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове