Архів
П’ятниця,
7 серпня 2020 року

№ 59 (19807)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Отакої!

Амброзія на дослідних полях

Маргарита СИТНИК.

Рослина з поетичною назвою амброзія — злісний і небезпечний бур’ян, котрий окупував Україну. Боротися з ним надзвичайно важко, хоча все ж можливо. Ось міська влада Полтави постановила через 6-7 років повністю позбутися амброзії.

ВЛАДА міста почала інтенсивний наступ на бур’ян: лише на препарат бішофіт для оброблення засмічених ним ділянок було витрачено 2,7 млн грн, а цього року надано три млн грн. Однак є велика проблема: цілі розсадники цієї рослини викохалися на дослідних полях Інституту свинарства і агропромислового виробництва НААН, розташованих у межах обласного центру. Частина ділянок закладу засаджена горіхом — там відносно чисто, а частина — кукурудзою. Ось там справжні хащі… Вітер несе насіння амброзії назад у місто, і вона відроджується там, де була знищена. Виходить замкнене коло.

Полтавські комунальники не можуть просто прийти і знищити ці забур’янені місця: застосування бішофіту на державних полях без договору вважається нецільовим використанням коштів. А самотужки закладу з амброзією не впоратися: за словами його директора Василя Волощука, держава покриває лише 20% фінансової потреби, люди сидять у відпустках за власний рахунок, дехто звільняється, тож їм не до того… Бур’ян хоча й підкошують, але це не дуже допомагає, бо він швидко кущиться і проростає знову.

Тож вирішили діяти спільними силами. Директор підприємства, що постачає препарат «Амбростоп», Валерій Прядко заявив, що готовий безкоштовно надати 2-3 його кубометри для оброблення дослідних полів, а комунальники разом із науковцями визначать територію (вздовж дороги, попід парканом тощо). Після цього буде укладено договір на проведення робіт. Але з амброзією між рядами високої кукурудзи цього року вже нічого не вдієш… Тому полтавській владі треба завчасно подумати про допомогу Інституту свинарства наступного. Інакше боротьба із небезпечною для здоров’я рослиною затягнеться на невизначений термін.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Безкоштовно за направленням
Читати
Поштомашини поїхали країною
Читати
Безпека для Свята знань
Читати
У НААН проблеми
Читати
Вихід продовжується
Читати
Обіцяють доступ до вакцини
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове