Архів
П’ятниця,
7 серпня 2020 року

№ 59 (19807)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Гаряча тема

Зона неспокою

Зенон МИХЛИК.

м. Тернопіль.

ЯК ВІДОМО, Тернопіль разом із Луцьком і Кіцманським районом на Буковині опинився у «червоній» зоні карантину за ступенем епідемічної небезпеки через поширення коронавірусу. Так ухвалила створена урядом Державна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Це означає, що від 3 серпня в місті, як і раніше, діятимуть жорсткі обмеження: забороняється робота громадського транспорту, закриваються заклади освіти, ресторани й торгові центри, повз місцевий вокзал без зупинок проїжджатимуть пасажирські потяги з Одеси, Херсона, Дніпра, Києва («Укрзалізниця» призупинила продаж квитків).

У відділі охорони здоров’я міської ради з таким рішенням не погоджуються, наводять свої аргументи: показники рівня захворюваності на COVID-19 за останні дні пішли на спад, кількість тестувань на 100 тисяч населення у місті сягає 83,6 при нормі 24. На той час у медичних закладах міста перебувала 51 людина із підтвердженим COVID-19, а на амбулаторному лікуванні — понад 500 пацієнтів. Також у Тернополі один із найнижчих показників смертності від коронавірусу — 0,3%. Отже, станом на 2 серпня епідемічна ситуація відповідала усім вимогам і місто можна було віднести до «зеленої» зони.

Терміново скликана позачергова сесія міської ради визнала, що рішення Державної комісії ТЕБ та НС не ґрунтується на нормах Конституції України. Виконавчі органи місцевої влади, підприємства, установи і організації зобов’язано забезпечити належне функціонування закладів дошкільної освіти, громадського транспорту, суб’єктів господарської діяльності та загалом життєдіяльність територіальної громади, відповідно до рішень міської комісії ТЕБ та НС. Тому органам національної поліції рекомендовано «не вчиняти дій щодо притягнення їх до відповідальності», позаяк закон не порушується.

Також надіслані офіційні звернення до міністра охорони здоров’я України М. Степанова, щоб місто вилучили із «червоної» зони, і міністра інфраструктури України В. Криклія, аби поїзди далекого сполучення знову зупинялися в Тернополі. До речі, Степанов уже дав відповідь: на брифінгу заявив, що органи місцевої влади не можуть пом’якшувати карантинні обмеження, встановлені урядом, хіба лише їх посилювати.

На «бунти» у Тернополі та в Луцьку відреагував і заступник очільника МВС Антон Геращенко. Вважає, їхні мери не бажають вдаватися до непопулярних заходів карантину, бо наближаються вибори, тому «займаються популізмом». І пригрозив, що відповідатимуть «за кожного загиблого у своїх містах».

…Підтримати вимогу колег із Тернопільської міської ради стосовно відміни «червоної» зони збираються на найближчому позачерговому сесійному засіданні депутати обласної ради. Це питання розглядатимуть у контексті суспільно-політичної ситуації в країні, зумовленої діяльністю Кабміну та інших органів центральної влади в умовах карантину.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Безкоштовно за направленням
Читати
Поштомашини поїхали країною
Читати
Безпека для Свята знань
Читати
У НААН проблеми
Читати
Вихід продовжується
Читати
Обіцяють доступ до вакцини
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове