Архів
П’ятниця,
7 серпня 2020 року

№ 59 (19807)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну

Урожай новий — біда стара

Михайло ГУБАШ.

Днями до редакції «Сільських вістей» надійшло тривожне повідомлення з Рівненщини. У селі Іванівка Корецького району жителі б’ють на сполох, адже там відбувається рейдерське захоплення їхніх земель.

СЕЛЯНИ змушені були вийти в поле, щоб затримати техніку рейдерів і тим самим «відстояти свою правду». Місцеві ЗМІ нагадують, що власники паїв неодноразово пікетували біля стін рівненських судів. Усе через те, що на їхні землі накладено арешт, а врожай просто пропадає. Поліція, зазначають медіа, не реагує, всі матеріали справи відкладаються і замовчуються.

І це, на жаль, не поодинокий випадок, особливо з настанням збору врожаю. Подібні сигнали є з Харківщини, Дніпропетровщини, Іллінецького району Вінниччини, Півдня України, Київщини та інших регіонів. Тож навряд чи жертв рейдерства заспокоять і втішать слова міністра юстиції Дениса Малюськи про те, що зараз класичного рейдерства в Україні значно поменшало порівняно з 2017-2018 роками чи початком 2019-го.

Так, огидне явище стало типовим в Україні. Одна з головних причин полягає у прогалинах і протиріччях законодавства, які виникли десь унаслідок недобросовісного і неякісного реформування, а десь і злої волі тих, хто за рахунок юридичної плутанини користується загальнонародним добром — землею — тільки задля власного збагачення.

Таке відбувається вже не перший рік. Тому у багатьох аграріїв певна надія була на нову владу з такими ж новими обличчями. І справді, «зелена» команда хутко взялася до ухвалення законів і постанов щодо протидії рейдерству. Ось тільки кілька прикладів.

Іще рік тому — 22 липня 2019-го — Президент України Володимир Зеленський підписав Указ «Про заходи щодо протидії рейдерству», а 21 жовтня — Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту права власності», спрямований на боротьбу з рейдерством.

У грудні Верховна Рада ухвалила Закон «Про внесення змін до Земельного кодексу України та деяких інших законодавчих актів щодо протидії рейдерству». Кабмін відкриває Офіс протидії рейдерст-ву, а тодішній прем’єр-міністр Гончарук запевняє, що держава реагуватиме на випадки рейдерства протягом 24 годин.

Плідним був і січень поточного року: Зеленський підписав закон про протидію земельному рейдерству; в країні почала працювати Антирейдерська колегія; до закону про землю народні депутати внесли антирейдерську норму — обов’язковий земельний сервітут; через участь у рейдерстві Мін’юст позбавив понад 300 реєстраторів доступу до реєстрів.

У травні Мін’юст дав ТОП-5 порад, як уберегтися від рейдерства після відкриття ринку землі. У червні експерти Офісу протидії рейдерству надали рекомендації, як протидіяти класичним схемам. У липні нардепи внесли до ВР законопроєкт, який є частиною «антирейдерського» пакета законодавчих ініціатив, а наприкінці місяця у Мін’юсті дали поради, як мінімізувати ризики рейдерських атак…

Слуги народу вихвалялися, буцімто вони майже викоренили це огидне явище. А тут поспів новий урожай, а з ним і нова хвиля рейдерських захоплень землі, того ж урожаю, сільськогосподарських підприємств, фермерських господарств, селянських паїв…

А може, справа у якості тих законів, які були розроблені й ухвалені вже новою «зеленою» владою? Судячи з віку багатьох сучасних законотворців і законодавців, тобто їхнього досвіду і знань, таке цілком імовірно. І стало остаточно зрозуміло, що «обличчя» таки змінилися, от тільки застарілі проблеми від того нікуди не зникли.

Не допомагає зазвичай і правоохоронна система, яка мала б стояти на сторожі інтересів і прав законних власників. Натомість нерідко саме ця система кришує рейдерів. Чи робить вона це задарма? Питання риторичне.

І це не огульна критика. Адже дійшло вже до того, що рейдерами стають навіть держслужбовці. Та ще й юристи з Мін’юсту! Так, у справі щодо спроби рейдерського захоплення понад 26 га землі на території Зимноводівської сільської ради поблизу Львова фігурує начальник Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Юрій Добош. Відповідне кримінальне провадження розслідує ДБР. Ця справа була однією з підстав, чому дисциплінарна комісія міністерства рекомендувала звільнити 28-річного (молодого і «зеленого») начальника з посади за неналежне виконання посадових обов’язків і перевищення повноважень.

Що буде далі? Особливо коли почнеться продаж землі?

У коментарі до ситуації в селі Іванівка, що на Рівненщині, одна жіночка написала, мовляв, чого це селяни-чоловіки просто пікетують рейдерів, а не йдуть на них із вилами і косами? Або з чим-небудь «вагомішим». І так уважає не тільки вона одна. Це дуже тривожний сигнал. Чи почують його у верхах?

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Безкоштовно за направленням
Читати
Поштомашини поїхали країною
Читати
Безпека для Свята знань
Читати
У НААН проблеми
Читати
Вихід продовжується
Читати
Обіцяють доступ до вакцини
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове