Архів
П’ятниця,
7 серпня 2020 року

№ 59 (19807)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник

Весела світлиця

Господар «Веселої світлиці» Юрій ІЩЕНКО.


Версія для друку          До списку статтей
  • Знеморалені байки

Колізія

Гриць ГАЙОВИЙ.

м. Київ.

Мундир не міг навіть уявити свого життя без Честі. Він був тільки їй відданий і завжди лише її, свою єдину, захищав за будь-яких обставин.

А Честь хотіла бути тільки сама по собі і все життя намагалася обійтися без Мундира...

Співіснування

Після чергової серії безрезультатних спроб відбити хоч одну вівцю від отари Вовк переконався в марності агресивних зусиль за даних обставин і вирішив змінити ризиковану тактику відвертої конфронтації на пошуки шляхів до своєї мети в умовах довір’я, взаєморозуміння й гарантованої безпеки. Відтак він виступив перед Вівчарем із конструктивною пропозицією врегулювати всі назрілі проблеми й суперечності полюбовно, висунувши за основу для переговорів єдину умову:

— Викинь свою рушницю й розжени собак — тоді ми мирно співіснуватимемо і я твоїх овець не чіпатиму!

Упорядкування простору

Обійнявши посаду царя пернатих, Орел поставив перед собою завдання: з метою упорядкування орнітологічної обстановки на підвідомчій території та в сусідніх регіонах і навколишньому повітряному просторі, а заодно й для задоволення своїх продовольчих потреб — уполювати весь пташиний непотріб, а саме: курячеподібних, бо вони ні на що не здатні — навіть літати як слід не вміють; гусеподібних, бо ті хоч і літають, але ж полюбляють і плавати, що зовсім не личить справжньому птахові; горобцеподібних та іншу мізерію, аби не розводилася галаслива дрібнота.

Полювання дало відчутні результати. Спочатку Орел їв солов’їні язички, папуговий мозок, лебедині серця й курячі печінки. Потім воронячі крильця і гороб’ячі лапки. А коли вже нічого цього не стало, він занудився. І незабаром... відкинув крила з голоду.

Чорна невдячність

— А ти, виявляється, невдячна, — докірливо процідила Чапля крізь дзьоб, із якого силкувалася вислизнути Жаба. — Замість того щоб сіпатись і марно ногами дриґати, краще б спокійно подумала і глибоко усвідомила, хто тебе з болота витяг: якби не я, квакала б ти в своїй гидкій драговині, аж поки не попалася Вужеві в пащу!..

Плюралізм

— Не з’їдай мене, — умовляла Зайчиха Лисицю, потрапивши їй до лап. — Досить, що ти мого Зайця з’їла. Зглянься хоч на Зайченят: коли й мене з’їси, вони ж зовсім осиротіють...

— Ти, звичайно, маєш право висловити власну думку і відстоювати свої позиції, — відповіла Лисиця. — Але навіщо ж спотворювати факти і зводити наклепи на свою благодійницю? Та ти повинна була подякувати мені, що я, по суті, вберегла твого недолугого Зайця, а то б він дістався, знаєш кому? — отому ненажерливому Вовкові! А щодо Зайченят, яких мені теж дуже шкода, то, запевняю тебе, я їм тільки допоможу звільнитися від такої зухвалої і нерозсудливої матері, що насмілилася самій Лисиці свої претензії висувати...

Мирна ініціатива

— Давай жити в мирі! — звернулася Гусениця до Пташки. — Віднині щоб ні ти мене не їла, ні я тебе...

Аргумент

— Я б вам не радив мене їсти, — звернувся до Вовка Баран. — Сам Вівчар казав, що з мене колись прекрасні шашлики вийдуть!

Запахи

Зграя Вовків спіймала в лісі Єгеря і Браконьєра.

Єгеря хижаки обнюхали й відпустили, бо він смердів сіном, а Браконьєра розірвали на шматки і залюбки з’їли, бо той пах козлятиною...

Модний колір

Коли Диня пожовтіла, її визнали першою красунею городу всі овочі, за винятком хіба що Огірка, якого змалку вчили, що йому більше личить зелений колір. Та слава й популярність жовтої Дині не давали спокою молодому марнославному Огіркові, і він до краю напружував усі свої життєві сили, аби й самому вирядитись у таке ж модне вбрання.

Та коли нарешті Огірок пожовтів, од нього чомусь усі відвернулися...

Застереження

— Те, що у вас називається Лісом, мені дуже сподобалось, — промовило Перекотиполе, опинившись на узліссі. — Ось якби тільки тут не було ні Дерев, ні Кущів...

Зухвалість

— Оце таке покоління нині пішло! — осудливо перешіптувалися старі Кущі, позираючи вгору на молоді Дерева. — Та коли ми були в їхньому віці, то хіба хтось із нас насмілився б переростати старшого за себе?!

Оптимізм

— На те й труднощі створюються, щоб їх переборювати, — мовила Іржа, взявшись до Нержавіючої Сталі.

Віддяка

— Якби я дізналося, хто мене вигадав, — проскрипіло Колесо, — я б йому обидві ноги переїхало!

Діалектика

— Ніщо в світі не щезає безслідно! — вигукнув Вогонь, випускаючи за собою шлейф Диму.

Версія для друку          До списку статтей

Кожне сільце має своє слівце      

Віталій НЕЖУРБІДА.

с. Коржовий Кут Уманського району

Черкаської області.

Як тривога, то й до Бога, а як по тривозі, то й по Бозі.

Пошли, Боже, з неба, чого нам треба!

У кожної пташки є свої замашки.

На горе і на радість — своя мірка.

Неділя Божа — ледачим пригожа.

Мухи коня з’їли, а вовки лиш підсобили.

 

— Підвели ви нас, селяни! Перед Європою осоромили! Ми великий хліб обіцяли, а ви не дали!

Мал. А. Василенка.

Мал. С. Федька.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове