Архів
П’ятниця,
7 серпня 2020 року

№ 59 (19807)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник

Соняшник

Наш куточок для синів і дочок

Куточок підготувала Олена КОЩЕНКО. Малював Олексій КОХАН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Відповідає «Соняшник»

Чи правда, що Африканський континент розколюється?

Так, у дуже далекому майбутньому мапа світу матиме зовсім інший вигляд. Зокрема, через 5—10 мільйонів років Африканський континент розпадеться на дві частини. Від Африки, на самому її сході, відколеться чималий її шмат (дивись змодельовану схему)…

Справа в тому, що Східна Африка лежить на поверхні трьох тектонічних плит. Це різної форми скелясті утворення, які постійно перебувають у русі і дуже повільно віддаляються одна від одної в ході складного геологічного процесу. Науковці з британського Університету Лідса зафіксували, що ще 2005 року глибоко під землею у районі Афарської улоговини (чи не найспекотнішої, до речі, місцини на Землі) вздовж Великої рифтової долини, яка пролягає через Ефіопію і Кенію, утворився розлом завдовжки 56 кілометрів, який відтоді стрімко (за геологічними мірками, ясна річ) збільшується.

За словами вчених, континентальний дрейф у цьому місці перетворюється на океанічний. Процес уже не зупинити. Тож через мільйони років після виникнення розлому Аденська затока і Червоне море врешті-решт затоплять Східноафриканську рифтову долину, внаслідок чого утвориться новий океанічний басейн. Водночас східна частина Африки стане окремим невеликим континентом.

А втім, досі не відомо, що змушує континент розпадатися. Деякі науковці вважають, що рушійною силою може бути масивний шлейф розжарених гірських порід із мантії Землі під Східною Африкою.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове