Архів
Вівторок,
4 серпня 2020 року

№ 58 (19806)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Серпень
  Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«Під час роботи в шкідливих умовах я отримав травму. Мені було встановлено інвалідність унаслідок трудового каліцтва. Чи буде зараховано до мого страхового і пільгового стажу період перебування на інвалідності?»

Костянтин САЧОК.

с. Котюжани

Мурованокуриловецького

району

Вінницької області.

 

СТАТТЕЮ 24-ю Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон 1058) передбачено, що час перебування на інвалідності у зв’язку з нещасним випадком на виробництві або професійним захворюванням зараховується до стажу роботи зі шкідливими умовами, який дає право на призначення пенсії на пільгових умовах і в пільгових розмірах.

Водночас частиною четвертою статті 24-ї Закону 1058 передбачено, що періоди трудової діяльності та інші періоди, що зараховувалися до стажу роботи для призначення пенсії до набуття чинності цього Закону (до 01.01.2004), зараховуються до страхового стажу в порядку і на умовах, передбачених законодавством, що діяло раніше, крім випадків, передбачених цим Законом. Відповідно до статті 56-ї Закону України «Про пенсійне забезпечення», час перебування на інвалідності у зв’язку з нещасним випадком на виробництві або професійним захворюванням долучається до стажу роботи для призначення пенсії за віком, а також до стажу роботи зі шкідливими умовами, який дає право на призначення пенсії на пільгових умовах і в пільгових розмірах.

Отже, час перебування на інвалідності у зв’язку з нещасним випадком на виробництві або професійним захворюванням за період до 01.01.2004 зараховується як до страхового стажу, так і до стажу, що дає право на пільгову пенсію (якщо нещасний випадок стався під час роботи в шкідливих умовах або внаслідок профзахворювання).

Час перебування на інвалідності у зв’язку з нещасним випадком на виробництві або професійним захворюванням за період після 01.01.2004 зараховується тільки до стажу, що дає право на призначення пенсії на пільгових умовах і в пільгових розмірах (якщо нещасний випадок стався під час роботи в шкідливих умовах або внаслідок профзахворювання). До страхового стажу, з урахуванням якого визначається розмір пенсії, не зараховується.

 

«Чи впливає допомога особам з інвалідністю з дитинства, призначена довічно, яку виплачує управління соціального захисту, на призначення пенсії за віком? Чи це різні види виплат, що не залежать один від одного?»

Вероніка БАЦКАНЬ.

с. Дашківці

Віньковецького району

Хмельницької області.

 

СТАТТЕЮ 1-ю Закону України «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю» передбачено, що особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю, які мають одночасно право на державну соціальну допомогу відповідно до цього Закону, на пенсію і на державну соціальну допомогу згідно із Законом України «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю» (далі — Закон 1727), призначається за вибором осіб з інвалідністю з дитинства (законних представників осіб з інвалідністю з дитинства, визнаних недієздатними, та дітей з інвалідністю) державна соціальна допомога відповідно до цього Закону або пенсія чи державна соціальна допомога згідно із Законом України «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю». Водночас якщо особа з інвалідністю з дитинства або дитина з інвалідністю має право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника (державну соціальну допомогу дитині померлого годувальника, передбачену Законом 1727) і на державну соціальну допомогу відповідно до цього Закону, то ці виплати призначаються одночасно.

Зважаючи на зазначене, підстав для одночасного призначення пенсії за віком і державної соціальної допомоги немає.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Обираємо постачальника
Читати
Країна у «смартфоні», а села — ні
Читати
Ще й поліомієліт
Читати
Вічна пам’ять воїну
Читати
«Зонований» карантин
Читати
Україна — у вогні
Читати
Служитимуть Батьківщині
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове