Архів
Вівторок,
4 серпня 2020 року

№ 58 (19806)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Серпень
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Хмельниччина

Будемо з хлібом

Зенон МИХЛИК.

У БІЛЬШОСТІ агроформувань краю вже на початку жнив констатували: попри складні погодні умови, зокрема тривалу посуху, хліб усе ж є. Наприклад, серед ранніх зернових культур порадував озимий ячмінь — в окремих господарствах Новоушицького, Славутського, Шепетівського районів намолочували навіть по 70—80 центнерів із гектара.

Особливо актуальна цього року пшениця, кажуть у департаменті розвитку промисловості та агропромислового комплексу ОДА. Відповідно підросли й ціни — до 5500 грн за тонну. Валовий ужинок озимої пшениці не буде менший од торішнього. Загалом же ранні зернові культури належить зібрати на 327,4 тис. га і обмолотити 72,8 тис. га ріпаку.

А в садах не рясно

ЗА ІНФОРМАЦІЄЮ департаменту розвитку промисловості та агропромислового комплексу ОДА, в північних районах області врожай яблук прогнозується на рівні торішнього. А от у центральних і південних він буде набагато менший через весняні приморозки і бездощів’я.

Зокрема, значний недобір фруктів очікують у садах Кам’янець-Подільського району, які приморожувало в березні й у травні, а земля од посухи аж розтріскувалася. Декотрі фермери не впевнені, чи матимуть хоча б п’яту частину торішнього врожаю.

Оце так перекроїли

ПІСЛЯ недавно ухваленої Верховною Радою постанови на Хмельниччині замість 20 районів залишилося три укрупнені — Шепетівський, Хмельницький і Кам’янець-Подільський. Хоча перед тим Кабмін підтримав пропозицію краю про утворення п’яти, додавши до тієї конфігурації Дунаєвецький і Старокостянтинівський.

Остаточна зміна адміністративно-територіального устрою має вступити в силу після проведення місцевих виборів, запланованих на 25 жовтня цього року. Проте вже зараз постає багато питань, на які досі немає чітких відповідей. Наприклад, що буде з комунальним майном ліквідованих районів, як надаватимуться послуги населенню тощо.

Підприємство-ветеран модернізують

ВИРОБНИЧИЙ комплекс ПАТ «Красилівський цукровий завод» увійшов до групи компаній «A’SPIK Group». Виробничі потужності найстарішої на Хмельниччині цукроварні (заснована 1842-го) нові власники обіцяють модернізувати до сезону 2021—2022 років. Технологічні вдосконалення мають покращити ефективність переробки буряків і поліпшити якість цукру — його вироблятимуть не тільки третьої категорії, а й першої і другої, повідомила заступниця директора підприємства Наталія Богуцька.

Розслаблюватись зарано

ОБЛАСНА комісія з техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій переглянула обмеження, введені з метою запобігання поширенню COVID-19. Зокрема, заборонила посадку і висадку пасажирів за межами автостанцій при здійсненні регулярних і нерегулярних перевезень у Нетішині, Шепетівці, Красилові, Старокостянтинові та Летичеві.

Через погіршення епідемічної ситуації на території Летичівського, Старокостянтинівського, Красилівського районів і в містах Шепетівка і Старокостянтинів не дозволяється проводити масові заходи, призупинено діяльність хостелів. А в Летичівському під забороною ще й відвідування закладів дошкільної освіти і спортивних залів.

Свій дах над головою

У НЕТІШИНІ троє дітей-сиріт отримали однокімнатні квартири. Житло для них придбала міська рада, залучивши також кошти субвенції із державного бюджету. На позачерговому квартирному обліку в Нетішинській міській ОТГ нині перебувають іще дев’ятеро сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

Ушанувала держава

ПРЕЗИДЕНТСЬКИМ указом довічні державні стипендії призначено учасникам бойових дій у період Другої світової війни 1939—1945 років Ганні Потапенко й Андрієві Чекалюку. Такого ж пошанівку заслужили Євгенія Возняк, Людмила Казмірук, Софія Матвіюк і Горислав Лаба, котрі за свою правозахисну діяльність зазнали переслідувань од комуністичного режиму.

Добра пам’ять

НА ФАСАДІ будинку культури в селі Копачівка урочисто відкрили меморіальну дошку відомому аграрієві, Герою Соціалістичної Праці, почесному громадянину Волочиського району Григорію Целеху, якому цими днями мало б виповнитися 100 років од дня народження. Місцевий колгосп, який він очолював із повоєнних років, славився високими врожаями зернових і технічних культур, добре розвиненою тваринницькою галуззю. А ще, згадують, турбувався Григорій Феофанович про будівництво в селах дитячих садків, закладів культури. Очолюване ним фінансово міцне колективне господарство також внесло вклад у розбудову міста Волочиськ.

Художниця «повернулася» на Поділля

«ЖИВОПИСНИЙ світ, захований у просторі кухонного вікна» — так мистецтвознавці назвали останні роботи відомої художниці, лауреатки Національної премії України імені Тараса Шевченка, Героя України Тетяни Яблонської. Адже створювала вона свої пастелі в останні роки життя після перенесеного інсульту, коли пензель ледве могла тримати у руці. Та мисткиню, котра свого часу на весь світ прославила працьовитих подолян на знаменитій картині «Хліб», надихала жага творчості.

Нині в Хмельницькому обласному художньому музеї відкрилася виставка, символічно названа «Вікно», на якій експонуються згадані унікальні пастелі Тетяни Нилівни. Цей доробок люб’язно представила її молодша донька — художниця Гаяне Атаян.

Летять літа...

У ХМЕЛЬНИЦЬКОМУ врочисто відзначили 40-річчя з часу заснування обласної організації Національної спілки письменників України. Подільських майстрів слова тепло привітали шанувальники їхнього таланту — читачі. Не обминули увагою і представники місцевої влади — нагородили почесними грамотами і подяками. Зокрема, відзначено лауреатів обласного дослідження «Найкраща книга Хмельниччини 2019 року» — Василя Горбатюка за документальний роман «Вигнані з раю» та Броніслава Грищука, автора твору «Чи я сторож брата свого?».

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Обираємо постачальника
Читати
Країна у «смартфоні», а села — ні
Читати
Ще й поліомієліт
Читати
Вічна пам’ять воїну
Читати
«Зонований» карантин
Читати
Україна — у вогні
Читати
Служитимуть Батьківщині
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове