Архів
Вівторок,
4 серпня 2020 року

№ 58 (19806)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Серпень
  Версія для друку          На головну
  • Статистика

Чого тільки не завозимо

Григорій РУДЬ.

У першому півріччі поточного року імпорт продукції АПК в Україну зріс на 12,3%

ЗА ДАНИМИ Державної служби статистики, у січні-червні до нас ввезено аграрної продукції на 3,2 млрд доларів США. Це на 0,4 млрд доларів (+12,3%) більше, ніж за такий же період торік, поінформував заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» член-кореспондент НААН Микола Пугачов.

Доктор економічних наук зауважив, що основними постачальниками агропродовольчих товарів в Україну традиційно виступають держави Європейського Союзу. На них припадає близько половини закуповуваного за кордоном. У ЄС за півроку закуплено сільгосппродукції на суму 1594 млн доларів. Значно менші обсяги імпорту з інших регіонів світу.

За січень-червень українські компанії придбали продовольства у партнерів з Азії на 610 млн доларів (19% у загальних обсягах закупівель), країн Латинської Америки — на 252 млн (8%) та Африканського континенту — на 163 млн доларів (5%).

Народні чутки про те, що український аграрний ринок окупували китайці, статистика категорично спростовує. В рейтингу головних постачальників сільськогосподарської продукції на наші прилавки провідні місця посідають Польща (368 млн доларів США), Німеччина (238 млн), Туреччина (232 млн), Італія (189 млн), США (169 млн), Франція (155 млн), Нідерланди (141 млн), Норвегія (103 млн), Китай (100 млн) та Іспанія (93 млн). Сукупно ці країни забезпечують близько 56% вартості вітчизняного імпорту цього сегменту.

Цікавий і такий факт, який спонукає до роздумів. Виявляється, обсяги закупівель плодово-ягідної продукції за 6 місяців у вартісному виразі перевищили імпорт риби і морепродуктів. Ці товарні групи, як і раніше, очолюють список провізії, яка ввозиться до нас з-за кордону. Імпорт плодів — в основному цитрусових і бананів, а також інших фруктів, горіхів становив 341 млн доларів США.

Традиційно значна частка закупівель зарубіжних харчів припадає на рибу, ракоподібні та молюски. В імпорті продукції цієї товарної групи, який за 6 місяців поточного року обчислюється 295 млн доларів, переважає морожена риба (158 млн доларів).

Обсяги поставок в Україну тютюнових виробів за цей період становили 243 млн доларів, алкогольних напоїв — 199 млн, а какао-продуктів та шоколаду — 152 млн доларів.

Насіння і плодів олійних культур, переважно соняшнику, за січень-червень імпортовано на 215 млн доларів, різних харчових продуктів (у тому числі екстрактів, концентратів, готових соусів тощо) — на 215 млн доларів.

Прикро і сумно, але проти фактів не попреш. Навіть овочів («другого хліба»!) — переважно помідорів і картоплі — Україна ввезла з-за кордону на 191 млн доларів. Коли ще таке було? Невже турецькі помідори чи той же китайський часник кращі, ніж вирощене на рідній землі?

«Сукупно ці продукти утворюють близько 58% вартості вітчизняного імпорту сільгосппродукції», — констатував член-кореспондент НААН Микола Пугачов.

Товарна структура імпорту продовольчої продукції в Україну вже кілька років поспіль залишається незмінною. Характерною ознакою першого півріччя стало зростання вартості закупівель усіх ключових імпортованих товарів (за винятком олійних культур, насамперед насіння соняшнику).

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Обираємо постачальника
Читати
Країна у «смартфоні», а села — ні
Читати
Ще й поліомієліт
Читати
Вічна пам’ять воїну
Читати
«Зонований» карантин
Читати
Україна — у вогні
Читати
Служитимуть Батьківщині
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове