Архів
Вівторок,
4 серпня 2020 року

№ 58 (19806)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Серпень
  Версія для друку          На головну
  • З літопису наших днів

Помста з особливим цинізмом

Віктор ЗЕЛЕНЮК.

Вінницька область.

Нещодавно у Завадівці Теплицького району стався черговий злочин проти господарів-«самостійників» — хтось позбиткувався над кукурудзяним полем Романа і Тетяни Сєдових, влаштувавши на ньому авторалі. Вздовж і впоперек було потрощено понад гектар посівів качанистої. Односельчани співчували молодому подружжю, але тихо, щоб, борони Боже, «не нарватися на проблеми…».

ТО В ЧИЙ же бік оглядаються селяни? Сєдови стверджують, що це не просто витівка хуліганів, а усвідомлена помста за бажання обробляти свою землю без посередників. Маючи власний невеличкий бізнес, вони захотіли розширити його на успадкованих Тетяною двох ділянках ріллі площею 3,7 гектара, які дісталися їй від бабусі Марії Іларіонівни Пухніченко. Ще в лютому 2016 року оформили належним чином документи і стали чекати слушного моменту для переходу «на свій хліб». Бо ні трактора, ні сівалки, ані комбайна не мають — уся надія була на найману техніку.

— Вони односторонньо вийшли з ТОВ «Теплик-Агро», незважаючи на те що договір оренди підписаний до 2024 року, — каже керівник громади Завадівки Микола Маєвський. — Просто в полі №6, знаючи, де в натурі розташовані межі ділянки, навесні посіяли кукурудзу. У мене таких самостійників п’ять чи шість —захотіли і забрали свою землю…

Як з’ясувалося, Тетяна Сєдова — дочка двоюрідного брата Миколи Маєвського Василя, але два роки з дядьком не розмовляє, тримаючи, за його словами, образу за те, «що я не допоміг посприяти поверненню землі…».

На запитання, чи не боліла його душа за збиткування над племінницею, відповів:

— Мені заяви ніхто не подавав, на поле не кликали, а сам я туди не пішов. Навіщо? Щоб вигнали звідти?.. Мені там ніхто радий не був би, то для чого зайва морока на голову, нехай поліція розбирається. Я думаю, що Роману і Тетяні хтось так помстився за якусь особисту образу. Але слідство має все розставити на свої місця…

— Того дня я була в обласній лікарні, де чоловікові робили операцію, — розповідає редактор райгазети «Вісті Тепличчини» Ірина Лупещенко, котра підтримувала і допомагала подружжю у їхньому бажанні господарювати одноосібно. — Після обіду зателефонувала Таня і сказала: «Ірино Олексіївно, дуже прошу, приїжджайте, бо у нас тут біда…». Я помчала у Завадівку. Дорога туди з райцентру не близька, 45 кілометрів, і вся в ямах і вибоїнах. Те, що відкрилося моєму погляду, ще й сьогодні стоїть перед очима — свіжозламані стебла лежали одне коло одного, а на розворотах — хаотичне нагромадження вирваного з корінням кукурудзиння, з якого точився молочний сік. Над полем стояв запах перебитих колесами молодих качанів. Бракувало слів… Які нелюди це зробили? В яких сім’ях вони росли-виховувалися?! Старі люди казали: впала крихта хліба додолу — підійми, поцілуй і попроси в Бога вибачення… А тут не крихта впала, тут гектари сплюндрували! Цинічно, злорадно, мстиво.

Сєдовим погрожували позбиткуватися над їхнім полем, але такого знущання вони не чекали. У кукурудзяну ділянку вони вклали майже 50 тисяч гривень, і качаниста могла віддячити гарним урожаєм. На сівбу і обробіток наймали людей із сусідніх сіл, бо місцеві боялися попасти в немилість до керівництва ТОВ «Теплик-Агро».

— Для чого було знищувати молоду кукурудзу, краще б зерном забрали, — не може заспокоїтись Тетяна. — Не так боляче було б. Це наш перший із чоловіком бізнес на своїй землі. Але нехай не сподіваються, ми не злякалися — стоятимемо до переможного кінця. Плануємо приєднати ще земельні паї родичів і розширювати господарство. Це ж яку треба мати ненависть до нас, щоб так учинити! Хіба ж гроші головне? Бог усе бачить — як добре, так і погане…

Знищення кукурудзяного поля у Завадівці з розряду подібних злочинів, що вже траплялися в Барському, Шаргородському і Могилів-Подільському районах області. Винних тоді не знайшли і не покарали. А як буде тепер?

На фото Ірини Лупещенко: Тетяна Сєдова показує понівечене поле.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Обираємо постачальника
Читати
Країна у «смартфоні», а села — ні
Читати
Ще й поліомієліт
Читати
Вічна пам’ять воїну
Читати
«Зонований» карантин
Читати
Україна — у вогні
Читати
Служитимуть Батьківщині
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове