Архів
Вівторок,
4 серпня 2020 року

№ 58 (19806)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Серпень
  Версія для друку          На головну
  • Духовність

Храм буде оберегом

Леонід ЛОГВИНЕНКО.

Харківська область.

Фото автора.

У селі Бугаївка, що у Вовчанському районі, на кордоні з РФ збудовано храм Миколи Чудотворця. Чин освячення і першу літургію в ньому відслужив Блаженнійший митрополит Київський і всієї України Епіфаній. Парафіяни вважають дивом, що церква ніби виросла із землі всього за рік і два місяці і вдалося дуже швидко зареєструвати церковну громаду.

ХВИЛЮВАТИСЯ за реєстрацію причина була: Вовчанський район чи не найбільше на Слобожанщині зазнав упливу російської радянщини. Цей факт відбився і в назвах сіл, які розташовані між річкою Вовчою, за якою вже територія РФ, і Сіверським Дінцем. У 1920-ті роки минулого століття більшовики стали перейменовувати населені пункти на свій лад. Бугаївку 1920-го зробили Революційним... А в селі з такою назвою яка може бути українська церква?.. Лише 2016-го політика декомунізації попередньої влади очистила його від ідеологічного нашарування минулої епохи.

Зросійщенню дуже посприяв і Голодомор, який нещадно пройшовся Вовчанським районом. У Бугаївці, яка нараховує нині 800 із гаком жителів, тоді померло понад 300 селян-українців. Я був присутній під час зйомок фільму «Обкрадена земля», створеного режисером із Канади Юрієм Луговим, який розповідає про голодні 1930-ті на Слобожанщині. Ця стрічка, до речі, отримала платинову пальмову гілку на фестивалі кінодокументалістики у США. Так от багато тутешніх людей, показуючи режисерові в бік російського кордону, казали: «Ми туди відносили зі скринь усе, вимінюючи на пригорщу борошна…».

Хоча що вже казати про Вовчанський район, якщо зневага до українського, дідівської віри виявляється часто і в столиці. Чоловік, котрий проживає в Білогородці неподалік Києва і який займався виготовленням іконостаса для цього Свято-Миколаївського храму, розповів мені, як непросто було йому працювати. Столичні майстерні, що професійно виготовляють іконостаси, відмовлялися брати замовлення, щойно дізнавалися, що працюватимуть для храму ПЦУ. Завдяки тернополянам, які допомогли створити проєкт іконостаса, роботу виконали своєчасно.

Отож, на мою думку, запитання, адресоване одному зі спонсорів будівництва, мовляв, чому він підтримав коштами спорудження храму української, а не російської церкви, мало логіку. Ба більше, коли проїхатися Харковом, то можна побачити численні величезні новобудови церков на честь святих на кшталт Мотрони Московської, які ведуться в різних районах столиці Слобожанщини за московські гроші.

— А який храм зводити в Україні, як не український? — відповів запитанням благодійник.

— Та от же кажуть: «Какая разніца, в яку церкву ходити?»…

— До 2014 року я теж так думав, а тепер ні, — відрізав чоловік.

Блаженнійший митрополит Київський і всієї України, предстоятель ПЦУ Епіфаній не заперечує, що розбудовуватися останнім часом стало важче. Однак попри все церква розвивається.

— Кожен новий храм — це як цеглинка в основу ПЦУ, — каже митрополит. — Сьогодні ми маємо свою визнану церкву, боремося за неї, бо є багато сил, які намагаються зруйнувати нашу єдність. Але ми йдемо вперед, незважаючи на перепони, гуртуємося. Освятили ще одну святиню на теренах Слобожанщини — храм на честь святителя Миколая, архієпископа Мирлікійського Чудотворця. Якщо поставатиме більше храмів, то це означатиме, що в Українській державі духовність на високому рівні.

За день до цього на Харківщині відбулася ще одна подія: у військовому містечку Клугино-Башкирівка, що поблизу Чугуєва, за участі Блаженнійшого Епіфанія заклали пам’ятну капсулу у фундамент майбутнього храму на честь апостолів Петра і Павла, який споруджується поряд із 92-ю окремою механізованою бригадою імені кошового отамана Івана Сірка. Митрополит також відслужив молебень у храмі Івана Богослова в Харкові.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Обираємо постачальника
Читати
Країна у «смартфоні», а села — ні
Читати
Ще й поліомієліт
Читати
Вічна пам’ять воїну
Читати
«Зонований» карантин
Читати
Україна — у вогні
Читати
Служитимуть Батьківщині
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове