Архів
П’ятниця,
31 липня 2020 року

№ 57 (19805)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:КриницяНаша пошта
  Версія для друку          На головну
  • Візьміть до уваги

Термін обмежений

Підготувала Маргарита СИТНИК.

МІНІСТЕРСТВО юстиції повідомляє: власникам нерозподілених (невитребуваних) земельних ділянок або їхнім спадкоємцям відведено час для оформлення права власності на них до 1 січня 2025 року. Якщо цього не зробити до закінчення терміну, вважатиметься, що власники ділянок автоматично відмовилися від землі. Відтак вона перейде у комунальну власність територіальної громади.

Щоб оформити пай, необхідно зробити кілька дій. Насамперед потрібно звернутися до органів місцевого самоврядування із документом, що посвідчує право на земельну частку, і заявою про виділення її в натурі (на місцевості). Наступний етап — звернення до землевпорядної організації для розроблення технічної документації на пай. Після цього треба зареєструвати права власності на землю у суб’єкта державної реєстрації прав або нотаріуса. Заявник повинен подати оригінали необхідних паперів і документ із підтвердженням сплати адмінзбору.

Якщо потрібен додатковий строк на оформлення права власності, власник паю може звернутися для цього до суду. Органам місцевого самоврядування заборонено протягом семи років із дня державної реєстрації права комунальної власності на земельну ділянку, яка сформована з невитребуваних часток, передавати ці паї у приватну власність іншим особам, окрім власників.

Підтримка молочникам

НАША держава уже багато років намагається розвинути фермерство, запроваджуючи фінансові стимули для господарювання. Нині всі інструменти держпідтримки спрямовані на те, щоб забезпечити перехід особистих селянських господарств до числа операторів ринку. Щоб отримувати допомогу, їм треба стати сімейними фермерськими господарствами, фізичними особами — підприємцями, об’єднатися в кооперативи тощо.

Цього разу уряд передбачив спеціальне фінансування для власників молочних корів. У Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільсь-кого господарства пояснюють: учасниками цієї програми можуть бути фермери, які станом на перше липня мали п’ять і більше тварин, ідентифікованих і зареєстрованих відповідно до законодавства. Розмір дотації становить п’ять тисяч гривень на особину. Таким чином, одне фермерське господарство може отримати 250 тисяч гривень на рік.

Для отримання дотації слід до 1 жовтня надіслати в міністерство відповідну заявку, довідку про відкриття поточного рахунка, видану банком, а також витяги з Єдиного держреєстру тварин і з Держреєстру юридичних осіб для підтвердження статусу фермерського господарства. Оформлені належним чином документи зареєструють у системі електронного документообігу. Якщо пакет поданий не в повному обсязі, його мають повернути фермерському господарству в п’ятиденний термін. До речі, є проблема: постанова була опублікована пізніше, ніж очікувалося, тож багато господарств не встигли зареєструватися чи оформити документи. У міністерстві думають, що з цим робити: можливо, буде внесено зміни, що передбачатимуть наявність корів станом не на 1 липня, а на 1 вересня.

Комісія відомства до 25 жовтня сформує реєстр фермерських господарств — одержувачів дотації за утримання корів. Саме міністерство затверджує розподіл бюджетних коштів протягом 15 робочих днів, вони мають бути спрямовані на рахунки фермерів щонайпізніше 10 грудня. Загалом на цей вид держпідтримки передбачено 100 мільйонів гривень. За попередніми розрахунками, цей напрям допомоги дасть змогу дотувати фермерським господарствам близько 20 тисяч голів ВРХ.

Крім того, передбачено спеціальну допомогу для юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців і фізосіб, які станом на 1 серпня мають від 10 до 300 бджолосімей. Допомогу — 200 гривень за кожну — надаватимуть на безповоротній основі. Щоб її отримати, треба до 1 жовтня подати документи за місцем розташування пасіки до відповідної сільської, селищної, міської рад або ради ОТГ.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Обіцяють, що все буде на місці
Читати
Смерть наздогнала не в бою
Читати
За «цікавими цінами»
Читати
Входить — і виходить
Читати
Не встигають
Читати
Кінець «епохи бідності» відкладається
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове