Архів
Вівторок,
28 липня 2020 року

№ 56 (19804)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Хороша новина

Летить наша пташка

Устина ГРЕЧАНЮК.

У БІЛЬШОСТІ великих туристичних об’єктів, зокрема і в Україні, є така послуга, як аудіогід. Це пристрій, схожий на телефон. Вмикаєш його, ідеш позначеним вказівниками маршрутом і слухаєш розповідь про історію закладу, його експонати, «родзинки» експозиції. Дуже зручно.

От тільки багатьох наших співвітчизників засмучує те, що в меню аудіогідів закордонних історичних пам’яток відсутня українська мова. Зазвичай пропонуються розповіді англійською, французькою, німецькою, арабською, російською… Хоча українських туристів із року в рік усе більше.

Два роки тому Українським інститутом, створеним на базі Міністерства закордонних справ України, метою якого є піднесення міжнародного іміджу нашої держави та налагодження культурних зв’язків зі світом, був започаткований проєкт «Музеї світу говорять українською». Першим з’явився аудіогід нашою мовою в Національному музеї Польщі у Варшаві, потім у ще кількох польських музейних закладах. Зазвучала солов’їна у найвидатніших історичних пам’ятках Туреччини — в соборі Святої Софії та палаці Топкапе у Стамбулі. Підписані угоди про створення українськомовного наповнення для Латвійського національного художнього музею, палацу Долмабахче у Стамбулі, турецьких Ефеського археологічного музею та музею Трої в Чанаккале.

А днями прийшла новина з Відня — в одному з найбільших музеїв Австрії, всесвітньо відомій художній галереї Альбертіна, — також відбувся запуск українськомовного аудіогіда. Наші туристи рідною мовою можуть почути історію створення та цікаві подробиці про світові художні шедеври, зокрема картини Моне, Ренуара, Тулуз-Лотрека, Сіньяка, Матісса, Мунка, Пікассо, Модільяні, Шагала, Малевича, Кокошки та інших, прослухати екскурсію парадними залами палацу.

Підготувати звукозапис екскурсії — справа копітка. Наприклад, у віденській галереї ця робота тривала чотири місяці. Вимагає вона і фінансових затрат. Але коли українська лунає в найвідоміших музеях світу — хіба це не привід пишатися своїми країною і мовою?

Торік у квітні, після того як Верховна Рада ухвалила Закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної», відома українська актриса і патріотка Ірма Вітовська привітала нашу солов’їну словами «Лети, пташко!». І вона полетіла…

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
В Одесі — надзвичайна ситуація
Читати
Стабільно напружено
Читати
Врятували заблукалих
Читати
Євросоюз проти
Читати
Проголосувати стане простіше
Читати
Дороги замість медицини?
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове